Desimalkalender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En desimalkalender er en kalender delt opp i tidsenheter basert på titallssystemet. For eksempel kan en "desimalmåned" være eller 36.5 dager lang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Romulus' kalender[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige romerske kalenderen bestod av ti måneder, men kalenderåret varte bare 304 dager, og de resterende 61 dagene på vinteren var ikke tilordnet noen måned.[1] Månedene Ianuarius (januar) og Februarius (februar) ble lagt til i kalenderen av Numa Pompilius 700 år før Kristus.

Deb egyptiske kalenderen[rediger | rediger kilde]

De gamle egyptiske kalenderen bestod av tolv måneder, hver måned var delt inn i tre uker, og hver uke varte ti dager, med fem skuddager i løpet av året for totalt 365 dager.[2]

Den franske republikanske kalenderen[rediger | rediger kilde]

Den franske republikanske kalenderen, også kalt den franske revolusjonskalenderen, ble innført samtidig som 10-timersklokken i 1793, og lignet på den gamle egyptiske kalenderen. Den franske kalenderen bestod av 12 måneder, hver måned bestod av tre uker (kalt décades), hver uke bestod av 10 dager, og det var 5-6 skuddager i løpet av året kalt sansculottides. Kalenderen ble avskaffet av Napoleon 1. januar 1806.

Foreslåtte kalendere[rediger | rediger kilde]

Den gregorianske kalenderen som hovedsakelig brukes i dag har ikke en desimal oppdeling, men det gjør flere foreslåtte varianter. Ingen av disse har oppnådd stor utbredelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Time and Date AS. «The Roman calendar». Time and Date AS. Besøkt 10. juni 2012. 
  2. ^ «Ancient Egyptian Calendar and Chronology» (PDF). Rutgers University. Arkivert fra originalen (PDF) 19. juli 2010. Besøkt 10. juni 2012.