Designhøgskolen i Umeå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Designhögskolan i Umeå
UID-building-stallverket-April2014.jpg
Designhögskolan, Umeå.JPG
Grunnlagt1989
TypeHøgskole
Beliggenhet Umeå, Sverige
Studenter115
Nettstednettsted www.uid.umu.se/ nettsted

Designhøgskolen i Umeå
63°49′14″N 20°16′39″Ø

Designhögskolan i Umeå (engelsk: Umeå Institute of Design) er en del av Umeå universitets teknisk-naturvitenskapelige fakultet. Designhøgskolen ble opprettet i 1989 på Kunstcampus ved bredden av Umeälven i sentrum av Umeå.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Hvert år blir 12–15 studenter tatt opp på det 3-årige svenskspråklige kandidatstudiet i industridesign. Som påbygning finnes tre 2-årige masterprogrammer innen fagene transportdesign, produktdesign og interaksjonsdesign. Disse studiene foregår på engelsk.

Høgskolebygningen[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen til høgskolen ble tegnet av arkitekten Olle Qvarnström. Huset var tidligere knyttet til en transformatorstasjon fra 1926; denne inngikk i bedriften Umeå träsliperi. Siden våren 2012 har én fra hovedbygningen via en restaurant i underetasjen adgang til de øvrige bygningene på Kunstcampus: arkitekthøgskolen, ferdigstilt i 2010, kunsthøgskolen og Bildmuseet.

Internasjonal oppmerksomhet[rediger | rediger kilde]

Designhögskolan i Umeå er den eneste i Skandinavia som har vært nominert tre ganger (i 2006, 2007 og 2009) i forbindelse med tidsskriftet BusinessWeek sin kåring av de beste designutdanningene i verden.[1][2][3] I 2010 ble Designskolen også utvalgt til én av verdens 18 mest prestisjefylte designskoler.[4] I 2011 ble skolen av Red Dot Institute vurdert som den nest beste i sammenlikning med konkurrenter i Europa og Nord- og Sør-Amerika.[5] I 2012 ble skolen tildømt førsteplass i samme sammenlikning.[6] I 2013 ble skolen tildelt amerikanske IDEs utmerkelse International Design Excellence Awards, foran skoler i Kina, USA og Storbritannia.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]