Bildmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bildmuseet
Bildmuseet 01.jpg
Plassering UmeåRediger på Wikidata
TypeKunstmuseum
ArkitektHenning Larsen Architects, White arkitekter
Etablert1981
Åpnet1981

Bildmuseet
63°49′13″N 20°16′35″Ø
AdresseÖstra strandgatan 30B (903 33)
Nettstedhttp://www.bildmuseet.umu.se

Detaljer, utvendig

Bildmuseet er et svensk statlig kunstmuseum for internasjonal samtidskunst, på Konstnärligt campus i Umeå.

Museet ble etablert i 1981 av Umeå universitet med det formål å vise fram statlig eiet kunst i Norrland, tilhørende andre museer i Sverige, for eksempel Moderna museet, Nationalmuseum og Östasiatiska museet.

Bildmuseet på Gammlia (1981–2011)[rediger | rediger kilde]

Bildmuseet lå først i ett nybygg på museumstunet Gammlia, vegg i vegg med Västerbottens museum. I 1994 ble Bildmuseet utvidet til seks kunsthaller med utstillingsflate på totalt 1 200 kvadratmeter.

Bildmuseet på Konstnärligt campus (2012–)[rediger | rediger kilde]

I juni 2012 flyttet Bildmuseet til en ny museumsbygning, tegnet av det danske arkitektkontoret Henning Larsen Architects[1] i samarbeid med White arkitekter i Umeå, oppført på Konstnärligt campus ved Umeälven. Det nye Bildmuseet er en 36 meter høy bygning i syv etasjer. Museet disponerer tre større utstillingslokaler med 5,5 meter i takhøyde. Hvert rom fylder hver sin etasje. Utvendig er bygget kledt i panel av sibirlerk, et treslag som etter hvert skifter farge til lysegrå. Vinduene er store, ulikformede og uregelmessig plassert.

De tre underste etasjene inneholder inngangsparti, resepsjon, museumsbutikk, bildeverksted samt Flexhallen, et rom for utstillinger og konferanser. Museets restaurant ligger i den underetasje som forbinder museet med høgskolene for arkitektur, design og kunst. I fjerde etasjen ligger museets administrasjon. Toppetasjene huser opp imot 2000 kvadratmeter utstillingsplass.[2]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I november 2013 ble Bildmuseet nominert av European Museum Forum (EMF) som et av tre museum til å motta Europarådets pris Council of Europe Museum Prize 2014,[3] men utmerkelsen ble i stedet tildelt Baksi-museet i Bayburt, i Tyrkia.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]