Designdagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Designdagen var et norsk arrangement som skulle skape oppmerksomhet om betydningen av god design, også kalt formgivning, innen norsk næringsliv.[1][2] I 2016 ble Designdagen erstattet av arrangementet Transform 2016.[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Designdagen ble arrangert av Norsk Designråd, og senere av etterfølgeren DOGA, og var Norges største designfaglige arrangement med fokus på design som innovasjonsdriver.[4] Designdagen bød på foredrag[5], utdeling av Merket for god design og Norsk Designråds øvrige priser, og ble avsluttet med en feiringsmiddag. På Designdagen ble det utdelt heder til norske bedrifters og designeres evne til å utvikle innovative produkter og tjenester med høy designfaglig kvalitet. Dagen var åpen for næringslivet, designbransjen og alle andre med interesse for design og innovasjon. Norsk Designråd ønsket at både foredragene og designprosjektene som ble hedret på Designdagen, skulle være med å inspirere flere bedrifter til å investere i design og dermed oppnå langsiktige konkurransefordeler og lønnsomhet.

Annen bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

Etter at DOGA sluttet å bruke «Designdagen» som betegnelse på sitt årvisse arrangement, har en studentorganisasjon ved NTNUs avdeling på Gjøvik tatt begrepet i bruk om sitt lokale arrangement.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Næringslivets hovedorganisasjon (1996). «Design som konkurransemiddel». NHO. Besøkt 1. mars 2019. «Hvert år arrangeres Designdagen med tildeling av "Merket for God Design", "Klassikerprisen" og prisen for "Unge Talenter". Her har norske bedrifter en glimrende anledning til å profilere sine produkter.» 
  2. ^ Isaksen, Asle; Plastindustriforbundet (1998). 50 år med plast: en beretning i anledning Plastindustriforbundets 50 års jubileum, høsten 1998. Oslo: Plastindustriforbundet. ISBN 9788299504003. «Men rimeligvis er det Norsk Designråd som skal æres. Designrådet har i mange år arbeidet bevisst for utbredelse av desing, blant annet ved å arrangere konkurranser der god design, funksjonalitet med mer er parameterne. Konkurransen har virket tiltrekkende på mange bedrifter og avgjort hatt betydning for utviklingen i omfanget av norske designprodukter. (---) På Designdagen 1997 var det et videokonferanseapparat som fikk utmerkelse.» 
  3. ^ «Transform 2016: DOGAs arkitektur- og designdag». www.facebook.com. Design og arkitektur Norge. 27. april 2016. Besøkt 1. mars 2019. «Nå har Designdagen blitt til Transform 2016. 27. april inviterer DOGA til en spennende fagdag om design, arkitektur, byutvikling og bærekraft.» 
  4. ^ «Designdagen 17. mars | NIL». nil.no. 2010. Besøkt 1. mars 2019. 
  5. ^ Moshus, Petter T.; Klausen, Arne Martin; Olympiske vinterleker (1994). «Rapport om designprogrammet for de XVII olympiske vinterleker Lillehammer 1994». Kulturdepartementet. Besøkt 2. mars 2019. «Jamfør foredraget av statssekretær Anne Breiby, Næringsdepartementet og visepresident i NHO Leif Frode Onarheim under Designdagen 9.11.1993, arrangert av Norsk Designråd.» 
  6. ^ «Designdagen 2018 - innsida.ntnu.no». innsida.ntnu.no. 2018. Besøkt 2. mars 2019. «Velkommen til DESIGNDAGEN 2018 ved NTNU i Gjøvik - i regi av Darling, linjeforeningen for design og mediefag. Dagen er åpen for alle interesserte som ønsker et innblikk i en spennende og variert mediehverdag - du vil få innblikk i mulighetene som finnes i arbeidslivet etter endt utdanning og få masse inspirasjon! Datoen er 15. mars.»