Der Mythus des zwanzigsten Jahrhunderts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Der Mythus des zwanzigsten Jahrhunderts
orig.
Mythus.JPG
Forfatter(e)Alfred Rosenberg
SpråkTysk
SjangerEssay
Utgitt1930

Der Mythus des zwanzigsten Jahrhunderts, (Det tyvende århundres myte), er en bok av den nasjonalsosialistiske raseideologen Alfred Rosenberg. Den ble første gang gitt ut i 1930, og kom senere i en rekke opplag.

Boken ble regnet som den nest mest innflytelsesrike nasjonalsosialistiske boken, etter Hitlers Mein Kampf. I boken skriver Rosenberg om «den jødiske rases» negative innflytelse på «den ariske rase», og om hvordan det nordiske folk er blitt forurenset av de semittiske folkene. Han argumenterer også for hvordan arierne må styre over svakere raser og senere utrydde disse. Rosenberg, som i boken er influert av Mester Eckhart, Houston Stewart Chamberlain og har flere avhandlinger om den nasjonalsosialistiske verdensanskuelsen, tar i boken til orde for en aktiv rasepolitikk og Tysklands rett i «livsrom» Lebensraum. Rosenberg utreder livssynsspørsmål, og det går fram at han mener at Gud skapte menneskelige raser og at hver av disse besitter en kollektiv rasemessig sjel.

Boken ble ble møtt med stor bestyrtelse fra Den katolske kirke i Tyskland, som advarte katolikker mot å ha noe å gjøre med den nasjonalsosialistiske bevegelse å gjøre. Pave Pius XI sørget for at den ble ført opp på kirkens fortegnelse over forbudte bøker (Index librorum prohibitorum), dvs. bøker som var potensielt skadelige for tro og moral.

Rosenberg svarte på den katolske motstand med en ny bok av meget av det samme innhold, men med en enda sterkere antikristelig og antikatolsk tone enn i den forrige boken: An die Dunkelmänner unserer Zeit: eine Antwort auf die Angriffe gegen den 'Mythus des 20. Jahrhundert'. Også denne boken satte Vatikanet på «index».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]