Denominazione di origine controllata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Denominazione di origine controllata er en italiensk kvalitetsbetegnelse for vin og matvareprodukter.

Det finnes to nivåer:

  • DOC — Denominazione di origine controllata
  • DOCG — Denominazione di origine controllata e garantita

Begge nivåer krever at produksjonen skjer i et angitt geografisk område, ved hjelp av klart definerte metoder, og at kvalitet tilfredsstiller en streng standard.

DOCG-områder er små lommer inne i DOC-områder, og betegnelsen garanterer fremragende produkter, som har vært gjenstand for enda strengere kvalitetskrav enn produkter fra DOC-området.

Behovet for DOCG-klassifiseringen oppsto ved at mange i den italienske vin- og matvareproduksjonen mente at DOC-klassifiseringen var for lett å oppnå. Et nytt og langt strengere system ble opprettet som følge av dette.

En av forskjellene mellom DOC- og DOCG-klassifisert vin er at sistnevnte alltid blir analysert og prøvesmakt av offentlig lisensierte vineksperter før den blir tappet på flasker. For å forhindre juks blir all DOCG-vin utstyrt med et nummerert segl fra myndighetene over flaskens topp eller korken.

Det har i en tid vært diskutert i Italia om det skulle innføres en enda strengere kvalitetsklassifisering enn DOCG. Dersom dette skjer, vil sannsynligvis kun de aller beste enkeltvinmarkene i Barolo oppnå en slik anerkjennelse.