Hopp til innhold

Den syro-malankariske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den syro-malankariske kirke
HovedgrenDen romersk-katolske kirke, Østkirken
Grunnlagt1930
GrunnleggerApostelen Tomas
Utgått fraDen syrisk-ortodokse kirke av Malankara, Den malankarisk-ortodoks-syriske kirke
Ledertittelstorerkebiskop av Trivandrum
GeografiKerala
HovedkontorSt. Maria-katedralen
Nettstedmalankaracatholicchurch.in

Den syro-malankariske kirke (eller syro-malankariske katolske kirke) hører til de tomaskristne trossamfunnene og utgjør én av den katolske kirkens 23 særkirker. Kirken følger den antiokenske ritus og bruker syrisk og malayalam som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhode. Den syro-malankariske kirke har omtrent 410 000 tilhengere, hovedsakelig i den indiske delstaten Kerala.

Særkirkens overhode er storerkebiskopen av Thiruvananthapuram, for tiden katolikos Baselios Cleemis (siden 2007).

Kirkens navn henviser til tilknytningen til den vestsyriske (= antiokenske) ritus og til beliggenheten i landskapet Malankara ved den indiske sydvestkysten.

Den syro-malankariske kirke er organisert i åtte eparkier (bispedømmer), hvorav to er erkeeparkier (kursivert i listen). Alle ligger i India.

Den syro-malankariske kirke ble grunnlagt i 1930 ved at to biskoper fra den malankarisk-ortodoks-syriske kirke inngikk en union med paven i Roma. To år senere ble deres (erke)eparkier Trivandrum (Thiruvananthapuram) og Tiruvalla opprettet. Disse ble i 2005 resp. 2006 opphøyet til hhv. storerkebispedømme og erkeeparki.

Den malankarisk-ortodoks-syriske kirke hadde i 1912 løst seg fra den syrisk-ortodokse kirke av Malankara, som i sin tur hadde oppstått i 1665, da de tomaskristne som ikke hadde blitt med i den syro-malabariske katolske kirke, dannet en union med den syrisk-ortodokse kirke. Derfor har den syro-malankariske kirke vestsyrisk ritus, mens den syro-malabariske har østsyrisk (kaldeisk) ritus, selv om begge er katolske og tomaskristne kirker.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]