Den sveitsiske nasjonalbanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den sveitsiske nasjonalbanken
Schweizerische Nationalbank (tysk)
Banque Nationale Suisse (fransk)
Banca Nazionale Svizzera (italiensk)
Banca Naziunala Svizra (retoromansk)
Den sveitsiske nasjonalbanken
Sentralbankens bygg på Bundesplatz i Bern.
HovedkvarterBern og Zürich
Etablert1907
SentralbanksjefThomas Jordan
Sentralbank forSveits
ValutaSveitsisk franc
ISO 4217CHF
Nettstedhttp://www.snb.ch/

Den sveitsiske nasjonalbanken (tysk: Schweizerische Nationalbank) er sentralbanken i Sveits.

Sentralbanken ble etablert i 1907, og har hovedkontor i Bern og Zürich. Den er et Aktiengesellschaft (AG), der ca. 55 % av aksjene eies av Sveits’ kantoner og kantonbanker. De resterende aksjene omsettes i aksjemarkedet.

Sentralbankens bygg i Zürich.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frankrike, Belgia, Italia og Sveits undertegnet i 1865 en avtale som etablerte Den latinske myntunion. Dette var en valutaunion som hadde som formål å samle flere europeiske lands valuta til en felles valuta. Nasjonalrådmann Joos foreslo i 1879 at retten til å utstede valuta skulle overføres til konføderasjonen, men dette forslaget ble avslått i 1880.[1] Nasjonalrådmann Cramer-Frey foreslo i 1885 å etablere en egen sentralbank, men også dette forslaget ble avslått.

I 1885 signerte landene i Den latinske myntunion sin tredje avtale, der hvert land er ansvarlig for verdien av den valutaen de utsteder, og i 1891 vedtok Sveits å overføre monopolretten til å utstede pengesedler til konføderasjonen. Et forslag om å etablere en sveitsisk sentralbank ble nedstemt i 1897.

Den 6. oktober 1905 ble sentralbankloven vedtatt (National Bank Act), og 20. juni 1907 var sentralbanken i operativ drift i Basel, Bern, Genève, St. Gallen og Zürich. Sentralbanken fikk enerett til å utstede valuta i 1910.[2]

Hovedoppgaver[rediger | rediger kilde]

SNB har ansvaret for Sveits' pengepolitikk, og har et helhetlig ansvar for landets økonomi.[3] Hovedmålsettingen er prisstabilitet, dvs. stabil og lav inflasjon. Sammen med målsettingen om økonomisk utvikling gir dette en basis for økonomisk vekst.

Sentralbanken definerer prisstabilitet som inflasjon lavere enn 2 % pr år.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Pr november 2014 er Thomas Jordan sentralbanksjef.[4] Han har jobbet i sentralbanken siden 1997, og ble sentralbanksjef i 2012.[5]

Visesentralbanksjef er Jean-Pierre Danthine.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]