Hopp til innhold

Den stortyske løsning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jublende revolusjonære etter gatekampene 19. mars 1848 i Berlin. Den stortyske bevegelsens farver var sort-rød-gull, og symboliserte en liberal og demokratisk nasjonalisme.

Den stortyske løsning (Großdeutsche Lösung) eller stortysk er betegnelsen på én av to politiske strømninger på 1800-tallet, som hadde som mål å danne en tysk nasjonalstat bestående av alle medlemmene i Det tyske forbund. Denne bevegelsen stod i motsetning til den lilletyske løsning, som hadde som mål å danne en nasjonalstat uten Østerrike, og dermed under prøyssisk ledelse.[1]

Det tyske forbund (1815–1866) som modell for den stortyske løsning

Marsrevolusjonen i 1848

[rediger | rediger kilde]

Den stortyske bevegelsen hadde størst støtte i de sydtyske statene (Baden, Württemberg, Bayern, Østerrike), og dens tilhengere var stort sett politisk liberale eller nasjonalliberale.

Den liberale politikeren Eduard von Simson skapte begrepet «stortysk».

Under marsrevolusjonen i 1848 gikk tilhengerne inn for en tysk nasjonalstat som omfattet alle tyskspråklige områder i Det tyske forbund og av historiske og kulturelle grunner dessuten det delvis tyskspråklige Bøhmen og de østerrikske provinsene Krain og Küstenland ved Adriaterhavet. Dette ville imidlertid bare være mulig gjennom en deling av Østerrike-Ungarn.

Begrepet «stortysk» ble første gang brukt av presidenten for nasjonalforsamlingen i Frankfurt i 1848, Eduard von Simson. Den stortyske bevegelsens farver har tradisjonelt vært sort-rød-gull.

Keiserriket 1871-1918

[rediger | rediger kilde]

Da Tyskland ble samlet som nasjonalstat i 1871 ble den lilletyske løsning valgt. I Østerrike og sydtyske stater fortsatte likevel den stortyske løsningen å ha oppslutning i brede lag av folket.

Etter den første verdenskrig, Anschluss

[rediger | rediger kilde]
Kart over Hitler-Tysklands Grossdeutsches Reich i juli 1944.

Etter første verdenskrig krevde det østerrikske parlamentet at de tyskkulturelle områdene i Østerrike-Ungarn skulle forenes med Det tyske rike, og da seierherrene nektet dem dette, tok den østerrikske republikken navnet Republikken Tysk Østerrike, noe som de senere også ble tvunget til å endre.

Da Østerrike likevel under Anschluss ble innlemmet i det nasjonalsosialistiske Tyskland i 1938, ble det fra nazistenes side argumentert med at de hadde skapt en stortysk løsning.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Arnulf Scriba (2015). «Revolution 1848». Deutsches Historisches Museum, Berlin. 
Autoritetsdata