Den sosialetiske bevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den sosialetiske bevegelsen var en sosial og politisk bevegelse innenfor Den norske kirke og noen frikirkelige samfunn på 1960-tallet og 1970-tallet. Bevegelsen mobiliserte Kirken til å ta et større sosialt og etisk engasjement og i praksis bevege seg inn på politiske stidsområder. Drivkraften for de involverte var nestekjærligheten og gjensidighetsprinsippet i kristendommen.

Bevegelsen var utvilsomt inspirert av samtidens politiske mobilisering omkring spørsmål som avkolonialisering, frigjøringskrig, og miljøvern. Det skjedde også en tilsvarende utvidelse av mange teologers og lekfolks sosiale og etiske engasjemnt i Den katolske kirken, ikke minst inspirert av kamp mot diktatur og økonomisk undertrykking i Latin-Amerika. Frigjøringsteologien innenfor den katolske kirke vakte gjenklang i blant radikale kristne i Norge.

På 1970-tallet var Den sosialetiske bevegelsen for mange sosialt engasjerte unge et reelt alternativ til venstresidens sterke politiske mobilisering. Bevegelsen kanaliserte et sosialt og politisk engasjement innenfor Kirkens og troens rammer.

I dag er kanskje miljøkrisen og klimaspørsmål de mest levende temaer som vekker til live en sosialetisk bevegelse.[1]

I dagens Norge videreføres engasjemntet fra Den sosialetiske bevegelsen i mange miljøer, blant annet i den tverrkirkelige (økumeniske) bevegelsen Korsvei, som åpent bekjenner seg til denne arven.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jostein Gaarder, «Et kosmisk ansvar», innlegg i Aftenposten 9.juni 2007. Online versjon
  2. ^ Korsvei.no Arkivert 5. november 2010 hos Wayback Machine., egen presentasjon av organisasjonens historikk.