Den nasjonale fortjenstorden (Brasil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Den nasjonale fortjenstorden (portugisisk: Ordem Nacional do Mérito) er en brasiliansk orden innstiftet 4. september 1946 av president Eurico Gaspar Dutra til belønning av fremragende innsats for Brasil. Ordenen rangerer som den fremste i Brasils ordensvesen. Ordenen tildeles av Brasils president, som er ordenens stormester. Ordensrådet utgjøres av justis- og utenriksministeren, samt presidentens militære og sivile kabinettsjefer.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Den nasjonale fortjenstorden er inndelt i fem trinn:

I tilknytning til ordenen finnes en medalje.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensinsigniene for Den nasjonale fortjenstorden har mange likhetstrekk med den keiserlige Roseordenen. Ordenstegnet består av en hvitemaljert sekstagget stjerne i gull med gullkuler i spissene, med en lys blå midtmedaljong som bærer en armillarsfære i gull. Reversen bærer innskriften «ORDEM NACIONAL DO MÉRITO», ordenens navn på portugisisk. Stjernen er lagt på en krans av roser i rosa og grønn emalje. Ordenstegnet er opphengt i et rødt bånd med hvite striper nær kantene.

Ordensstjernen er i gull og har seks stråler og ordenstegnet i midten.

Ordenskjedet består av ledd med globuser og roser og har ordenstegnet opphengt fra sentralleddet.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Den nasjonale fortjenstorden tildeles for fremragende fortjenester av Brasil. Ordenen tildeles militære og statstjenestemenn, men bestemte regler om tjenestetid for hver grad av ordenen. For utnevnelse til ridder kreves minimum 10 års tjeneste, til offiser 15 år, kommandør 20 år, storoffiser 25 år og storkors 30 år.

Brasilianske statsborgere anses for ordinære medlemmer av ordenen. Det er satt begrensninger på antallet utnevnelser til ordinært ordensmedlemskap. Det kan til enhver tid bare finnes 45 storkors, 150 storoffiserer, 350 kommandører og 650 offiserer. Antallet riddere er ubegrenset. I tillegg kan utenlandske borgere utnevnes som tilleggsmedlemmer. Medlemmer må være fylt 25 ved utnevnelse.

Det er kun foretatt tre tildelinger av storkors med kjede.

Investitur foretas en gang årlig, på Brasils nasjonaldag 7. september.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Brazil» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 898

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]