Hopp til innhold

Den merkelige hendelsen med hunden den natten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den merkelige hendelsen med hunden den natten
orig. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Forfatter(e)Mark Haddon
SpråkEngelsk
SjangerKrim
Utgitt1. mai 2003
ForlagJonathan Cape, Doubleday, Salamandra
OCLC59267481, 156204895

Den merkelige hendelsen med hunden den natten er en roman skrevet av den britiske forfatteren Mark Haddon. Boka vant i 2003 prisen «Whitbread Book of the Year». Tittelen er et sitat som stammer fra den fiktive detektiven Sherlock Holmes i Arthur Conan Doyles korte historie «Silver Blaze» fra 1893.

Boka er skrevet i jeg-form hvor hovedpersonen er en 15 år gammel gutt fra byen Swindon i Wiltshire i 1998 som lider av Aspergers syndrom, en mild form for autisme.

Romanen er planlagt filmatisert i under regi av amerikanske Steve Kloves.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Christopher John Francis Boone er en 15 år gammel gutt med atferdsproblemer, og bor sammen med sin strenge far, Ed. Han forteller at Christophers mor, Judy, døde to år tidligere. Så en dag oppdager gutten den døde kroppen til naboens hund, Wellington. Fru Shears, hundens eier, kontakter politiet, og Christopher blir mistenkt for å ha drept hunden. Han blir arrestert, men løslatt kort tid senere. Christopher bestemmer seg for å undersøke hundens død på egen hånd. Gjennom sine eventyr skriver Christopher om sine opplevelser i en bok. Christopher nøter den eldre fru Alexander, som informerer Christopher om at moren hans hadde en affære med Mr. Shears.

Ed oppdager boken til Chrstopher, og konfiskerer den. Når han leter etter den konfiskerte boken sin, oppdager Christopher brev fra moren hans datert etter hennes antatte død, og blir sjokkert. Ed innser at Christopher har lest brevene. Han innrømmer at han hadde løyet om Judys død - og innrømmer at han hadde drept Wellington, etter en krangel med fru Shears. Christopher bestemmer seg for å stikke av, og flytte til moren. Etter en lang og begivenhetsfull reise, blir Judy glad over at Christopher endelig har kommet til henne. Men Mr. Shears vil ikke at Christopher skal bo hos dem. Men Christopher er fremdeles livredd for faren sin, og håper at han blir straffet for å ha drept Wellington.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]