Den mekaniske appelsin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den mekaniske appelsin
orig. A Clockwork Orange
Forfatter(e)Anthony Burgess
SpråkEngelsk
SjangerSvart humor, satirisk fiksjon, filosofisk fiksjon, dystopisk fiksjon
Utgitt1962
ForlagHeinemann
OCLC4205836, 220389620
ISBN 0-434-09800-0

Den mekaniske appelsin (originaltitel: A Clockwork Orange) er en dystopisk science fiction-bok av Anthony Burgess fra 1962, i norsk oversetting 1993.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanens handling foregår i framtidas (1995) England, kulturen er mørk og influert av russisk kultur, jeg-personen Alex, en femtenåring med en sosiopatisk hang til overdrevet og umotivert vold, seksualforbrytelser, melk «med nogo attåt» – og klassisk musikk, forteller sin historie på en ofte forskjønnende og innsmigrende måte.

Etter en serie voldsepisoder og et mord blir Alex dømt til 14 års fengsel, men settes fri etter to år fordi han har gjennomgått en ny eksperimentell hjernevask-behandling – Ludovico-teknikken – som i løpet av to uker får ham til å bli uvel bare ved tanken på vold eller sex. I slutten av boka er Alex redusert til en harmløs person helt ute av stand til å gjøre onde gjerninger, men dermed også redusert som menneske.[1]

Appelsinen (orange) i tittelen henspiller på cockneyfrasen as queer as a clockwork orange og på det malayiske ordet for menneske, orang.

Regissøren Stanley Kubrick filmatiserte boka i A Clockwork Orange i 1971.

Moralske spørsmål[rediger | rediger kilde]

Burgess stiller spørsmålet om det er verre å sosialisere/betinge et menneske slik at det blir grunnleggende godt enn det er å gi det frihet til å velge mellom godt og ondt. Burgess står på frihetens side. Slik blir A Clockwork Orange en fortsettelse av debatten mellom Augustin av Hippo og Pelagius, om mennesket er ondt fra fødselen av (arvesynd) og må forbedre seg, eller om det er fritt til å velge mellom godt og ondt. Innen pelagianismen rangeres friheten til å velge godt eller ondt høyere enn Guds nåde.[2]

Utgaver[rediger | rediger kilde]

  • Den mekaniske appelsin, oversettelse og etterord av Isak Rogde, Tiden pocket 2005, ISBN 82-05-34058-7
  • A Clockwork Orange, engelsk med ordforklaringer og kommentarer, Reclam, Ditzingen 1992, ISBN 3-15-009281-7

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Time Magazines opprinnelige omtale». Arkivert fra originalen 25. november 2012. Besøkt 7. juli 2014. 
  2. ^ se kommentarer i Reclam-utgaven

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: A Clockwork Orange – sitater