Den konfidensielle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den konfidensielle«DK» – var en av de illegale avisene som ble utgitt under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Avisen var en videreføring av Nyhetene i dag, senere Nyhetene i uken og atter senere For frihet og rett.

Avisutgivelsen hadde sitt utspring i en lyttergruppe i Tønsberg, der en krets jevnlig var samlet rundt en av de ulovlige radioene som fortsatt var i bruk etter at okkupantene i 1941 inndro mottagerne. I forbindelse med jula 1941 var søstrene Gerd Hoff og Kjersti Hoff på besøk fra hovedstaden, for å tilbringe høytiden hjemme i Tønsberg. De var engstelige for den ulovlige radiolyttingen, der kretsen vokste og trafikken økte. Mest var det kvinner som deltok. Risikoen var ikke ubetydelig, en nazist hadde attpåtil kontorer i etasjen under.

Søstrene begynte derfor å skrive ned nyhetene, og sende daglige kopier til de som tidligere hadde møtt opp. Avskriftene ble laget med gjennomslag, i om lag 30 eksemplarer. I første omgang var dette kanskje tryggere, men slik det utviklet seg skulle risikoen snart øke.

Gjennom en av distributørene, via en motstandsgruppe i Tønsberg, fikk søstrene kontakt med den illegale «storavisen» London-nytt i Oslo. Gruppa bak London-Nytt var på jakt eller en kontakt i Tønsberg, for å få stensilert en ukentlig avis der. Først og fremst var de opptatt av å få spredt den på skipsverftet Kaldnes mek. Søstrene påtok seg jobben med å produsere lokalutgaven. De fikk en stensilmaskin fra Oslo og kunne nå stensilere både hovedstadsavisen og sin egen avis, som i utgangspunktet hadde vært navnløs. Den fikk nå navnet Nyhetene i dag. Senere fikk den navnet Nyhetene i uken, etter at kontakten med Oslo hadde blitt vanskeligere og de faste forsendelsene opphørte.

Da okkupantene slo til mot de illegale avisene ved det såkalte «pressekrakket» i februar 1944 var også søstrenes avis i faresonen. En kort periode måtte utgivelsen stanse. Men alt i mai startet de ukentlige utgivelser igjen, nå under avisnavnet For frihet og rett. Senere begynte de daglige utgivelser, og tok navnet Den konfidensielle. DK fortsatte utgivelsene helt til tyskerne kapitulerte.

Søstrene utga alt i alt nær tusen nummer av sin illegal avis, med et opplag som vokste fra rundt 100 eksemplarer den første tiden til rundt 500 ved krigens slutt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 114 – 115. Hans Luihn: De illegale avisene, Universitetsforlaget (1960)