Den hellige Teresas ekstase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den hellige Teresas ekstase (1647-1652) i Santa Maria della Vittoria i Roma.

Den hellige Teresas ekstase er en skulptur utført av barokkunstneren Giovanni Lorenzo Bernini 16471652. Skulpturen, som er en av Berninis mest kjente, gjengir en scene fra den spanske helgenen Teresa av Ávilas mystiske skrifter der en engel gjennomborer hennes hjerte med den guddommelige kjærlighetens pil for siden å dra den ut igjen. Med skulpturen ville Bernini, som også virket som teaterdekoratør, gjennom en kombinasjon av ulike kunstarter – skulptur, maleri og arkitektur – skape en romillusjon som på mange måter er karakteristisk for barokken og også utgjør et tilbakevendende tema i hans kunst. Skulpturen er utført i marmor, mens omgivelsene er utført i polykrom marmor, gull, bronse og glass, også freskomaleri har blitt anvendt.

Enkelte hevder at Den hellige Teresas ekstase er den vestlige kunstens største hyllest til den kvinnelige orgasmen gjennom å kombinere det hellige og det seksuelle, noe som også preger den erotiske mysterieteksten som danner grunnlaget for motivet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lavin, Irving, Bernini and the Unity of the Visual Arts. 2 vol. New York: The Pierpont Morgan Library 1980. ISBN 0-19-520184-1