Den gresk-ortodokse patriark av Jerusalem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hellige gravs kirke.

Den gresk-ortodokse patriark av Jerusalem og hele Palestina, kortform Patriarken av Jerusalem, er en ortodoks patriark og overhodet for den ortodokse kirke i Jerusalem. Hans fulle tittel lyder patriarken av den hellige by Jerusalem og hele Palestina, av Syria, områdene på den andre siden av Jordan, Kana i Galilea og Det hellige Sion. Siden 2005 har patriark Theofilos III ledet kirken etter at hans forgjenger, Ireneos I, ble avsatt. Den formelle tiltaleformen er «patriarken av den hellige byen Jerusalem og hele det hellige land, Syria, bortenfor elven Jordan, Kana av Galilea og hellige Sion». Han er den religiøse leder av omtrentlig 130 000 øst-ortodokse kristne i det hellige land,[1] mange av dem palestinere.

Ved siden av den gresk-ortodokse kirke brukes tittelen patriark av Jerusalem også i den armensk-apostoliske, den latinsk-katolske og den melkittisk-katolske kirke. Den gresk-ortodokse patriarken er imidlertid den eneste av disse som kan vise til en ubrutt linje med biskoper fra urkirken og frem til i dag.

Patriarken har i de siste århundrene alltid vært greker, mens de troende stort sett er arabisktalende (og de senere år også russisktalende i Israel), noe som har gitt grunn til konflikter. Patriarken og biskopene rekrutteres fra Den allhellige gravs broderskap som er et munkefellesskap som har til oppgave å vokte over de hellige stedene og som teller noe over hundre personer. Munkene rekrutteres stort sett fra Hellas. Patriarken styrer kirken sammen med synoden, som består av biskoper og et par arkimandritter.

I henhold til gammel kirkelig lovgivning måtte valget av en ny patriark godkjennes av landets hersker. Det innebærer i dag at valget må anerkjennes av den israelske regjeringen, kongen av Jordan og de palestinske selvstyremyndighetene. Denne anerkjennelsen er vanligvis en ren formalitet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]