Den demokratiske republikken Georgia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den demokratiske republikken Georgia (georgisk: საქართველოს დემოკრატიული რესპუბლიკა, Sakartvelos Demokratiuli Respublika) ble opprettet den 26. mai 1918 og var den første dannelsen av den moderne republikken Georgia.

Republikken erklærte seg uavhengig av det russiske keiserdømme i kjølvannet av den russiske revolusjon og grenset til Russland, Kubanfolkets republikk og Fjellrepublikken i det nordlige Kaukasus i nord, Det osmanske riket og Den demokratiske republikken Armenia i sør og Den aserbajdsjanske demokratiske republikk i sørøst.

Landets totale areal var 107,600 km² – mens Georgias areal siden 1991 har vært 69,700 km², og en befolkning på 2,5 millioner innbyggere. Hovedstaden var Tbilisi, og det offisielle språket var georgisk.

Landet ble uavhengig etter oppløsningen av Den transkaukasiske føderasjon, og ble regjert av det sosialdemokratiske mensjevik-partiet. Den unge staten var ute av stand til å stå imot invasjonen av Den røde armé under den sovjetisk-georgiske krig og ble tvangsinnlemmet i Sovjetunionen som Den georgiske sosialistiske sovjetrepublikk den 25. februar 1921.