Den andre Eelam-krigens tidslinje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den andre Eelam-krigen er navnet for den tredje fasen i den etniske konflikten på Sri Lanka mellom den srilankiske regjeringen dominert av singaleserne og den tamilske separatistsbevegelsen LTTE i årene 1990 til 1995. Etter de indiske fredsbevarende styrkene hadde blitt innviklet i en væpnet konflikt med LTTE, skulle den pågående geriljakrigen med grusomheter begått av partene ble meget upopulært i India. Etter det indiske regjeringsvalget i 1989 hadde sluttet med en ny regjering som avløste den forrige, startet det indiske IPKF retretten fra Sri Lanka, sluttført i mars 1990. Den kom også et regjeringsskifte i Sri Lanka med president Ranasinghe Premadasa som anmodet inderne om å forlate landet og deretter innledet forhandlinger med den tamilske bevegelsen LTTE. Men fredsforhandlingene mislykkes, og LTTE startet de første krigshandlinger etter våpenhvilen var brutt den 10. juni 1990 ved å innta et stort antall politistasjoner i nordlige Sri Lanka og deretter beleiret de fleste militærbaser det srilankiske militæret hadde vendt tilbake til.

Den andre Eelam-krigen i mye større grad enn tidligere var en konvensjonell konflikt mellom større militære styrker i flere operasjoner, men den så også omfattende overgrep på sivilbefolkningen av alle parter under stridighetene og systematiske overtredelser av LTTE. Noe av det verste er den etniske fordrevningen av de omlagt 28 000 muslimer fra Jaffna som hadde kommet under LTTEs kontroll i september 1990. Tamiltigrene gjennomførte flere brutale massakrer på den muslimske andelen av sivilbefolkningen i disse årene og sendt ut deres svarte tigre på hensynsløse selvmordsangrep med kraftige eksplosiver i både attentater mot myndighetspersoner inkludert selve president Premadasa, og mot politiske, militære og sivile mål.

Militært sett hadde begge parter både meget seriøse tilbakeslager og stor suksess uten at et avgjørende oppgjør om krigens utfallet var mulig, tamiltigrenes dyktighet i kamp og geriljakrigføring forlenget konflikten mot de srilankiske militære som hadde problemer med deres moral og presentasjoner. Under valgene i 1994 ble regjeringspartiet UNP slått og erstattet med en koalisjonsblokk som bestod av flere partier under ledelse av Chandrika Kumaratunga som lovet fredsforhandlinger med mulige utsikt mot en fred med LTTE. En våpenstillstand ble innført i januar 1995, avsluttet den tredje fasen i krigen.

1990[rediger | rediger kilde]

 • Politimassakrene i juni 1990. Etter våpenhvilen var brutt, gikk LTTEs militante til angrep på et stort antall politistasjoner i nordlige og østlige Sri Lanka og tok disse, ofte ved direkte kamp, men de fleste overgav seg. Over 899 politimenn ble ført bort av tamiltigrene som henrettet et stort antall i løpet av dagene etter 10. juni. Mellom 400 og 600-700 politimenn var sagt å ha blitt drept. 113 fra byen Kalmunai var massakrert.
 • Beleiringen av Jaffna fort 19. juni- 26. september. Over 210 militære og politimenn ble omringet av LTTE militante som startet en 107 dager lang beleiring fram til 26. september. Beleiringen ble senere brutt av regjeringsstyrkene som evakuerte garnisonen med liten tap. Det hadde vært stor sivil tap i Jaffna by som lå mot Jaffna fort under kryssilden og flyangrepene i løpet av beleiringsslaget.
 • Slaget om Kokavil 27. juni- 11. juli. LTTE etter å ha avskåret garnisonen i byen Kokavil fra omgivelsene, innledet en to uker lang beleiring. Alle gjenværende regjeringssoldater, 69 i alt, ble utryddet av tamiltigrene.
 • Kalmunai-massakren etter 20. juni til juli. Militære gikk amok og bedrev en rekke overgrep i området der rundt 42 var drept i den ene dagen. En tamilske politiker hevdet over 160 hadde blitt drept som et resultat av de srilankiske regjeringssoldatenes overtredelsene. UTHR ment at området siden 20. juni hadde sett over 250 døde og 1 000 forsvunnede i løpet av kort tid.
 • 30. juni: UTHR hevdet at det er sett over 7 000 døde under overgrepene av regjeringen og militæret rettet mot tamilske befolkning bare i denne måneden under krigen.
 • 10. juli: SLNS «Edithara» ble sterkt skadet i krigens første maritime selvmordsangrep av en båt bemannet med tre svarte tigre. Ombord på det store flerrolles skipet var 6 drept ved Valvettiturai utenfor Jaffna-halvøya.
 • Operasjon Thrivida Balaya 12. juli- 26. september. Regjeringshæren under ledelse av kommandant Kobbekaduwa utvidet deres besittelsene fra Karainagar marinebasen på øyene Kayts og Mandathievu utenfor Jaffna-halvøya. Fra øya Mandathievu klarte regjeringsstyrkene etter flere forsøk å evakuerte Jaffna fort. Over 41 militære var drept, det er påstått av LTTE hadde et tap på nær 400 døde.
 • 17. juli: I Batticaloa-distriktet var 27 døde funnet drept på Lake Road vegen, trolig av regjeringslojale krefter. Disse var blant de over 2 500 døde i østlige Sri Lanka i sommeren 1990.
 • 29. juli: Tamiltigrene myrdet 10 muslimer i Samanthurai i Batticaloa-distriktet.
 • Kattankudi-moskemassakren den 4. august. Over tretti tamilske militante stormet fire moskeer i byen Kattankudi i Batticaloa-distriktet der de massakrerte over 147 muslimer.
 • Operasjon Gajasinghe i juli. Generalmajor Denzil Kobbekaduwa startet en mindre operasjon for å trekke ut styrkene i Kilinochchi til Paranthan med ferskvannskilder som måtte sikres og Elefantpasset som utgjort leddet mellom Jaffna-halvøya og resten av landet. Operasjonen var en suksess. 15 militære døde og 42 sårede mot et tap på 68 drepte tamiltigrene.
 • 5. august: LTTE massakrerte 17 muslimske bønder i Mulliyankadu, Ampara-distriktet.
 • 6. august: LTTE massakrerte 33 muslimer i Ampara-distriktet.
 • 11. august: 116 muslimer ble massakrert i Eravur-området av tamiltigrene.
 • 13. august: LTTE overfalt en lastebil som hatt med seg 25 muslimske passasjerne fra Negombo på Kokuvil i Weli Oya ved Pulmoddai- 14 ble drept.
 • Sathurukondan-massakren den 9. september. Opptil 76 tamilske flyktninger fra tre landsbyer i Batticaloa-distriktet øst i landet ble massakrert av muslimske ungdommer og srilankiske militære, en av de ansvarlige- generalmajor Ananda Weerasekera- ble stilt til ansvar for udådet i 2000. Over 180 tamilske flyktninger var drept eller forsvunnet i området rundt Eravur.
 • 21. september: Pudukudiyirippu-massakren i Ampara, LTTE slaktet opptil 15 muslimske sivile som ledd i en terrorkampanje mot den muslimske befolkningen i krigen med mange hundrer av drepte i få måneder.
 • Operasjon Jayasakthi september. Fra den viktige militærbasen i Palaly nord på Jaffna-halvøya lanserte regjeringshæren en offensiv for å utvide deres territoriale besittelsene og dermed presset tamiltigrene lengre vekk fra egne installasjoner. Kankesanthurai havneområdet ble forbindet med Palaly militærbasen som dermed fikk en vital havn mot havet. 24 militære døde under kampene mot opptil 140 LTTE militante ifølge en regjeringsrapport.
 • 11. oktober: Regjeringen erklært at krigens første tre måneder hadde sett 1.029 drepte politimenn og militære (hvorav 667 politimenn samt 352 savnede ikke medregnet) mot erklærede tap hos LTTE på 1.429 døde.
 • 23. november: To svarte tigre utløst en bilbombe i Manakulam militærleiren, 3 militære ble drept.
 • 13. desember 1990: MV «Sunbird», et fraktskip brukt for frakt og smugling av sjøtigrene, ble beslaglagt av myndighetene på Penang i Malaysia. Lasten ombord på fraktskipet var meget stort, inkludert delvarer for byggingen av en miniubåt i India.

1991[rediger | rediger kilde]

 • 17. februar: I Mannar området ble en militærkolonne overfalt av 400 tamiltigrene som drepte opptil 44 militære.
 • Havelock Road-terrorangrepet den 2. mars. En bilbombe gikk av på Havelock Road ved politihovedkvarteret der forsvarsminister Ranjan Wijeratne som hatt et møte, hadde kjørt ut i sitt pansrede kjøretøyet. Wijeratne ble momentant drept sammen med 18-29 andre av den usedvanlige kraftige bilbomben. 73 ble også skadet.
 • 19. mars: Et selvmordsangrep på Silavathurai militærleiren av en svart tiger i en bilbombe drepte 5 militære.
 • 24. mars: Terrorangrepet i Bogamuyaya, Akkaraipattu: LTTE utløste eksplosiver i det muslimske markedet der 9 ble drept, 32 andre såret.
 • 3. april: Sjøtigrene i to båter skjøt på flere fiskerfartøyer, drept over 10 og andre 16 forsvunnet til sjøs utenfor Keviliya ved Trincomalee på østkysten.
 • 21. april: 21 sivilister ble massakert av LTTE militante i landsbyen Niyadella.
 • Attentatet på Rajiv Gandhi den 21. mai. Den tidlige statsminister Rajiv Gandhi deltok i en lokal valgkamp for en kandidant av egne kongresspartiet i Tamil Nadu da han ble drept ved et selvmordsangrep av en kvinnelige svarte tiger ved navn Thenmuli Rajaratnam sammen med 14 andre. LTTE senere innrømt deres delaktighet i attentatet.
 • 4. mai: To svarte tigre på en båt med eksplosiver ombord angrepet og senket skipet SLNS «Abitha» i Trincomalee havn. 5 militære ble drept under selvmordsangrepet.
 • 11. mai: Et selvmordsangrep med eksplosiver rammet et krigsskip på Kankesanthurai (KKS) havn på Jaffna-halvøya. 3 ble meldt drept. Tre svarte tigre deltok i angrepet.
 • 12. juni: En bombe plantet av LTTE i Manmunai-fergen eksplodert ved Kokkadicholai i Batticaloa-området. 10 sivilister ble drept. En militærkonvoi var sendt ut i landsbygda.
 • Kokkadichcholai-massakren den 12. juni. Militære gikk amok i området som hevn for en mineeksplosjon der to regjeringssoldater var drept. 67 ble funnet drept, andre 56 var meldt savnet, formodentlige døde. Mellom 123 og 152 sagt å ha blitt massakrert.
 • Terrorangrepet i Colombo den 21. juni 1991. En selvmordsbomber sprengte seg utenfor den militære JOC (Joint Operations Command) bygningen i Colombo. 12 døde og 85 sårede.
 • 27. juni: En buss ble ødelagt med claymore-miner av tamiltigrene i Lahugala, Ampara-distriktet. 16 ble drept, andre 8 såret- alle sivile.
 • 5. juli: Et Y-8M transportfly krasjert ved Iyakatchitchy, 20 ble drept. Det er sagt at LTTE skulle ha noe å gjøre med flyulykken.
 • 6. juli: 18 sivile ble massakrert av LTTE militante på Pudur-området, Jaffna-halvøya.
 • Det første slaget om Elefantpasset 10. juli til 9. august 1991. LTTE lansert en offensiv mot den befestede leiren på Elefantpasset, men ble hindret av en motoffensiv fra SLA.
 • 10. juli: Militære massakrerte 13 til 21 tamilerne i landsbyen Kinniyadi vest for Kiran.
 • Operasjon Balavegaya 14. juli-9. august 1991. SLA unnsettet garnisonen på Elefantpasset og slo tilbake LTTEs offensiven etter et blodig slag. 202-400 SLA militære og 573 til 1 000 tamiltigrene ble drept.
 • Operasjon Ashaka Sena juli. Mens slaget om Elefantpasset pågikk lansert SLA (Sri Lanka Armé) en avledningsoffensiv for å hindre LTTE-forsterkninger fra Weli Oya-distriktet nordover.
 • Operasjon Lightning 28. august- september. Generalmajor Denzil Kobbekaduwa startet en offensiv med 4 000 soldater i Weli Oya-distriktet fra byen Gajapura. Etter over en måneds kamp trakk SLA seg ut med et tap på 150 døde og sårede. LTTE hevdet de hadde mistet 200 døde hvorav 56 kvinnelige mot over 300 SLA døde.
 • 16. oktober: En militærkonvoi ble overfalt på veien fra Kokkilai-basen i Mullaittivu-området av tamiltigrene. 30 regjeringssoldater ble drept og andre 70 var såret mot et tap på 14 drepte tamiltigre.
 • November: Sjøtigrenes fraktskipet MV «Tongova» ble stoppet og ransaket av den indiske marinen som fant en last av våpen og ammunisjon samt panservernvåpen. Lasten og skipet ble beslaglagt.

1992[rediger | rediger kilde]

 • 26. januar: Terrorangrepet på en buss mellom Arantalawa og Borapola av LTTE med eksplosiver, 9 ble drept.
 • Terrorangrepet i Ampara by den 10. april. En bombe plantet av LTTE terrorister i en buss drepte 25 sivile og 1 politimann, andre 35 deriblant to militære ble også skadet.
 • 10. april: En bilbombe eksplodert i Maharagama, 8 ble drept mens 24 andre ble såret. Det er sagt at LTTE står bak.
 • Polonnaruwa-massakrene den 29. april. LTTE gjennomført en massakre på mellom 56 og 69 muslimske sivile. Dette ført til represalier av væpnede muslimske paramilitære som tok 49 tamilske menn av dage.
 • 2. juni: En sivil buss ble stoppet av tamiltigrene som skjøt og drepte 15 passasjerne deriblant en politimann ved 209. Mile Post i Ampara-distriktet. 3 som også var truffet, overlevde.
 • 15. juli: En buss ble stoppet av LTTE militante som tok ut og drepte 19 muslimske passasjerne i Kirankulam, Batticaloa-distriktet.
 • Mylanthanai-massakren den 9. august. 35 tamilske sivile ble drept i en massakre av militære fra en nærliggende base i Batticaloa-distriktet. De skyldige ble arrestert, men senere kjent uskyldig i en fadeseaktige rettssak.
 • Terrorangrepet i Trincomalee den 30. august 1992. En bombe plantet trolig av LTTE i en buss eksplodert, drepte 9 sivile og såret andre 34 i bussholdeplassen.
 • Terrorangrepet i Saindamaradu den 1. september 1992. En bombe eksplodert i Saindamaradu-markedet i Kalmunai-området, 22 ble drept og andre 67 såret.
 • 10. september: En ferge ble ødelagt med eksplosiver av tamiltigrene på Allai-innsjøen ved Trincomalee. 22 militære og 7 sivile ble drept, 3 andre såret.
 • Palliyagodella-massakren den 15. oktober 1992. Den muslimske landsbyen Palliyagodella i Polonnaruwa-området ble utslettet av tamiltigrene som massakrert mellom 109 og 182 sivile, 12 politimenn og 8 militære i en av krigens verste overgrepene. 83 andre var såret.
 • 16. november: Attentatet på viseadmiral Clancy Fernando på veg fra sitt hjem til marinehovedkvarteret i Colombo med en selvmordsbomber. Viseadmiralen ble momentant drept sammen med 5 andre. To svarte tigre rammet deres motorsykkel inn i viseadmiralens kjøretøyet.

1993[rediger | rediger kilde]

 • 16. januar: Den indiske kystvakten oppdaget og stoppet et fraktskip i Bengalbukta som het MV «Ahat», eide av sjøtigrene med ti høytstående medlemmer av LTTE blant dem Sathasivam Krishnakumar (bedre kjent som Kittu) ombord. Etter kystvakten hadde stoppet skipet, lot Kittu besetningen få lov til å dra vekk før han sprengte seg sammen med de andre i selvmord, gikk ned med fraktskipet.
 • Attentatet på president Ranasinghe Premadasa den 1. mai 1993. Under 1. mai-festingene på Armour Street, Colombo ble president Ranasinghe Premadasa drept av en selvmordsbomber som også drepte andre 13 og såret over 23 under bombeeksplosjonen.
 • 25. juli: Angrepet på Janakapura i Weli Oya. En militærbase omringet av singalesiske settlerne som hadde flyttet til nærområdet rundt leirkomplekset, ble inntatt og plyndret, deretter ødelagt av tamiltigrene som jaget bort restene av garnisonen. Rundt 65 militære var drept eller meldt savnet, 9 singalesiske sivilister ble massakrert. To T-55 stridsvogner ble tatt av LTTE.
 • 25. august: To srilankiske patruljebåter, P115 og P121, ble angrepet med selvmordsbåter av sjøtigrene. I denne måneden hadde det vært flere sjøsammenstøter i Kilali-lagunen mellom Jaffna-halvøya og nordkysten av Sri Lanka.
 • Sjøslaget utenfor Point Pedro den 29. august. Sjøtigrene med egne kampfartøyer gikk til angrep på en Dvora hurtiggående patruljebåt, P 484 som ble senket i løpet av kampene. 13 SLN (Sri Lanka Navy) gaster omkommet. Med det hadde sjøtigrene vunnet herredømmet over store deler av farvannet rundt Jaffna-halvøya.
 • Operasjon Yal Devi 28. september til 4. oktober 1993. Fra Elefantpasset rykket store styrker mot de nyetablerte sjøbasene på Kilali-området mot Jaffna-lagunen, men ble etter flere dager stoppet av sterk motstand tross deres erobringen av tettstedet Kilali, og måtte slo retrett tilbake til deres baser i Elefantpasset. 111 regjeringssoldater var drept.
 • Operasjon Thavalai 11.-12. november. LTTE lansert en offensiv fra lands og fra sjøs med overføring av hundrer av tamiltigrene med båter til sjøbasen Nagathevanthurai som raskt ble erobret, deretter selve militærbasen i byen Pooneryn. 441 regjeringssoldater ble drept og andre 200 meldt savnet, trolig likvidert av tamiltigrene som mistet hundrer av menn.
 • 11. november 1993: To Dvora-klasse patruljebåter ble skadet av en selvmordsbåt på farvannet utenfor Jaffna-halvøya.

1994[rediger | rediger kilde]

 • Terrorangrepet i Rambeva, Anuradhapura den 19. januar. En bombe i en buss eksplodert, drepte 10 singalesiske passasjerne og 51 ble også såret.
 • 16. mars: Sjøtigrene gikk til angrep på ti fiskefartøyer utenfor Kudiramalai, Puttalam og massakrert 17, andre 5 er meldt savnet.
 • Sjøslaget ved Mannar-øya den 19. september. Sjøtigrene gikk til angrep på et større patruljefartøy, SLNS «Sagarawardene». Med to selvmordsbåter ble patruljefartøyet som hadde kommet inn i kamp med flere pansrede båter, senket. 25 meldt savnet eller omkommet.
 • Terrorangrepet i Colombo den 24. oktober under presidentsvalget. Presidentskandidanten Gamini Dissanayake for UNP ble drept i et terrorangrep med en kvinnelige selvmordsbomber som sprengte seg i en folkemengde på Thotalaga Junction i Colombo. 58 ble drept og andre 75 skadet i eksplosjonen som momentant drepte Dissanayake.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]