Hopp til innhold

Democrazia è Libertà – La Margherita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Democrazia è Libertà – La Margherita
LandItalia
Leder(e)Francesco Rutelli
Grunnlagt24. mars 2002
Nedlagt14. oktober 2007
Etterfulgt avPartito Democratico
HovedkvarterRoma
Antall medlemmer430 000 (2007)
IdeologiKristendemokrati sosialliberalisme nyliberalisme europeisme
Politisk posisjonSentrum
Nettstedwww.margheritaonline.it (it)

Democrazia è Libertà – La Margherita (DL) (på norsk Demokrati er Frihet – Tusenfryd) var et italiensk sentrumsparti. Partiets leder var Francesco Rutelli, tidligere borgermester i Roma og Oliventrekoalisjonens kandidat til å bli statsminister ved parlamentsvalget i 2001.

DL ble dannet av tidligere venstreorienterte medlemmer av Democrazia Cristiana, enkelte tidligere medlemmer av det liberale og det republikanske partiet, samt personer som hadde hatt tilknytning til sosialispartiet og de grønne. DL ble på sin side den 14. oktober 2007 igjen en del av det nye partiet Partito Democratico.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oktober 2000 ble det avgjort at Partito Popolare Italiano, I Democratici, Unione Democratici per l'Europa (UDEUR) og Rinnovamento Italiano skulle danne en felles liste under betegnelsen La Margherita (Tusenfryd) i den hensikt å stille til valget i 2001. Partiet fikk en oppslutning på 14.5 %, kun to prosentpoeng mindre enn Democratici di Sinistra.

På en kongress i februar 2002 ble det avgjort at man skulle gå et skritt videre og etablere et parti av den tidligere felleslista. UDEUR ble imidlertid stående utenfor det nye partiet. Det var en periode usikkerhet om det nye partiet ville forbli en del av Oliventrekoalisjonen, men etter at det ble bestemt at Romano Prodi skulle være koalisjonens kandidat ved parlamentsvalget i 2006, ble det avgjort at de skulle forbli en del av koalisjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]