Hopp til innhold

Demetrios Kalos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Demetrios Kalos
Konge av Kyrenaika
FødtCa. 285 f.Kr
Makedonia
Død249/250 f.Kr.
Kyrene
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Ektefelle1) Olympias
2) Berenike II
FarDemetrios I Poliorketes
MorPtolémaïs
Søsken
6 oppføringer
Stratonike av Syria
Phila
Antigonos II Gonatas
Alexander
Demetrius
Kórragos
BarnMed Olympias:
1) Antigonos III Doson
2) Ekekrates
Annet navnΔημήτριος ὁ Καλός

Demetrios Kalos, «den kjekke» (gresk: Δημήτριος ὁ Καλός; født ca 285 f.Kr. - død 249/250 f.Kr.), også kjent som Demetrios av Kyrene, var en hellenistisk konge av Kyrene i Libya. Han tilhørte antigoniddynastiet.

Demetrios var av gresk-makedonsk avstamning. Hans tilnavn eller epitetet kan oversettes som den «vakre» eller «kjekke» ettersom han var en kjekk og attraktiv mann, og var klar over det selv. Han ble født og oppfostret i kongeriket Makedonia. Han var navngitt etter sin far og var den yngste av barna til Demetrios I Poliorketes, konge av Makedonia, og hans hustru Ptolemais. Poliorketes hadde giftet seg med Ptolemais som hans femte hustru en gang rundt 287/286 f.Kr. i Miletos mens det var Ptolemais' første ekteskap. Demetrios Kalos var det eneste barnet født i dette ekteskapet da Poliorketes døde i 283 f.Kr., 54 år gammel. Fra farens øvrige ekteskap hadde Demetrios Kalos ulike halvsøsken, blant annet Antigonos II Gonatas, konge av Makedonia, og Stratonike av Syria, dronning av Selevkideriket.

Demetrios' besteforeldre på morsiden var den første gresk-egyptiske farao Ptolemaios I Soter og adelskvinnen Eurydike. Blant hans tanter på morssiden var dronning Arsinoe II av Egypt og blant hans onkler på morssiden var farao Ptolemaios II Filadelfos og den makedonske kong Ptolemaios Keraunos. Blant hans fettere på morssiden var Ptolemaios III Euergetes. Hans besteforeldre på farssiden var den makedonske kong Antigonos I Monofthalmos og adelskvinnen Stratonike, mens onkel på farssiden var hærføreren Filip.

Kyrenaika

[rediger | rediger kilde]

Det er ikke mye som er kjent om Demetrios før i 249 f.Kr. Som yngste sønn hadde han ikke store forutsetninger om han ikke ble godt gift. Greske Magas av Kyrene, konge av Kyrenaika (hva som i dag er en del av Libya) døde i 249 eller 250 f.Kr. Hans enke var den mektige greske dronningen Apama II. Hun var niese av Demetrios ved å være en datter av halvsøster Stratonike av Syria fra hennes ekteskap med Antiokos I Soter, konge av Selevkideriket.

Apama tilkalte Demetrios fra Makedonia og tilbød ham sin datter med Magas (og eneste barn), prinsesse Berenike II, i ekteskap. Han ville i tillegg bli konge av Kyrenaika og forventet å beskytte og forsvare landet mot ptolemeiske Egypt. Det var et tilbud Demetrios ikke kunne avvise og giftet seg med Berenike. Det var ingen opposisjon i landet til hans tiltredelse som konge. Det eneste problemet var ham selv. Da han ble konge steg hans egne ambisjoner til en tilstand av likegyldigheten.

En tid etter at han giftet seg med Berenike ble han elskeren til sin svigermor Apama. Sjalu over sin ektemanns affære med moren, havnet Berenike i en heftig krangel med dem begge, grep en kniv og stakk ned ektemannen som falt død om i armene på Apama. Diktet Coma Berenices av den greske poeten Kallimakhos har gått tapt, men er kjent fra en latinsk oversettelse eller parafrase av Catullus. Det har åpenbart en referanse til Berenikes drap på Demetrios: «La meg minne deg om hvor stolt ditt hjerte var selv som en ung pike; har du glemt den staute dåd som vant deg et kongelig ekteskap?»

Ekteskap og barn

[rediger | rediger kilde]

Demetrios' første ekteskap var en gresk adelskvinne fra Larissa ved navn Olympias,[1] datter av en Polykletos eller Polyklitos. Hun døde antagelig før 249 f.Kr. Deres barn var Antigonos III Doson, makedonsk konge i tiden 229-220 f.Kr.,[2] og Ekekrates,[3]en adelsmann som det er lite som er kjent om, bortsett fra at han hadde en sønn som var oppkalt etter broren, Antigonos. Noen få måneder før hans tremenning på farssiden, kong Filip V av Makedonia døde i 179 f.Kr., avslørte Ekekrates' sønn Antigonos til Filip at dennes sønn, prins Perseus av Makedonia, hadde kommet med falske anklager mot Demetrios, Filips andre sønn, og på grunn av disse anklagene hadde Filip V fått Demetrios henrettet. Filip V ble så opprørt av Perseus' oppførsel at han utpekte Antigonos som sin etterfølger. Da Filip V døde i 179 f.Kr. og Antigonos ble utpekt som konge, ble han straks veltet av Perseus som fikk ham henrettet. Av den grunn blir Antigonos ikke regnet inn i Makedonias kongerekke.

I 249/250 f.Kr. giftet Demetrios, som nevnt, for andre ganger med grandniese Berenike. Da han ble elskeren til sin svigermor, ble han drept av Berenike i et raserianfall. De fikk ingen barn.[4]

Berenike ble siden gift med Ptolemaios III Euergetes, den tredje herskeren av ptolemeerdynastiet i Egypt, og med ham fikk seks barn, blant annet Ptolemaios IV Filopator.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Olympias» Arkivert 21. oktober 2007 hos Wayback Machine., Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, v. 3, s. 22
  2. ^ «Antigonus III Doson» ved Mahlon H. Smith
  3. ^ «Echekrates», Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, v. 2, s. 2
  4. ^ «Berenice II» Arkivert 18. februar 2008 hos Wayback Machine. av Chris Bennett
  5. ^ Dodson, Aidan & Hilton, Dyan (2004): The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. ISBN 0-500-05128-3
Autoritetsdata