Deluge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deluge
Deluge
Deluge
Skjermbilde av Deluge
Utvikler(e)Andrew Resch, Damien Churchill, John Garland
Nyeste versjon1.3.14 [1]
OperativsystemFreeBSD, GNU/Linux, Mac OS X, Microsoft Windows
Skrevet iPython, GTK+
SjangerBitTorrent klient
LisensGNU GPL v3
Nettstedhttps://deluge-torrent.org/


Deluge er en fri kryssplattform BitTorrent-klient basert på åpen kildekode. Programmet er skrevet i Python og GTK+, og bygger på libtorrent.

Deluge har som mål å være en systemgjerrig, sikker og funksjonsrik klient.[2][3]. For å bidra til å oppnå dette er flere av funksjonene en del av plugin-moduler som gir brukeren valgfri utvidelse av programmets funksjonalitet.

Fra og med versjon 1.0 ble programmets kjerne separert fra grensesnittet og kjører i stedet i en daemon (tjener/tjeneste), dette tillater brukerne å fjernstyre programmet over nettet. Deluge var en av de første klienter til å støtte magnetlinker, som ble introdusert i januar 2009 med versjon 1.1.0.[4]

Historikk[rediger | rediger kilde]

I sine tidligste stadier ble Deluge opprinnelig kalt gTorrent for å gjenspeile at programmet var rettet mot skrivebordsmiljøet GNOME. Prosjektet ble startet av to medlemmer av ubuntuforums.org, Zach Tibbitts og Alon Zaka, som tidligere vedlikeholdt prosjektet på Google Code. Da den første versjonen ble gjort tilgjengelig for offentligheten 25. september 2006 ble programmet omdøpt til Deluge for ikke å komme i konflikt med et eksisterende prosjekt kalt gtorrent på SourceForge og det faktum at programmet ble kodet for ikke bare å fungere på GNOME men alle platformer som støtter GTK+.[5]

Utgivelsen av versjon 0.5.x markerte en fullstending omskriving av kodegrenen 0.4.x. Med 0.5.x ble det lagt til støtte for kryptering, peer utveksling, binærprefiks, og UPnP.

Like før versjon 0.5.1 ble sluppet forlot de to opprinnelige utviklerne prosjektet og overlot det videre ansvaret til Marcos "markybob" Pinto og Andrew "andar" Resch.

Versjon 0.5.4.1 åpnet støtte for både Mac OS X (via MacPorts) og Windows.

Rundt denne tiden ble Deluge kjent for sin immunitet mot Comcasts struping av båndbredde. Klienter som Vuze (Azureus) og μTorrent fulgte siden etter ved å låne samme metode.[6]

Fra versjon 1.1.1 og til versjon 1.1.3 var installasjonspakker for Windows midlertidig utilgjengelig ettersom ansvarlig utvikler for dette forlot prosjektet.

Etter versjon 1.1.3 ble det forvanskende leddet med at utviklerne leverte installasjonspakker fjernet, i stedet frigis kildekoden og fellesskapet slipper ut installasjonspakker for alle operativsystemer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Deluge 1.3.x Change Log» (engelsk). 
  2. ^ «After torrents? Try Deluge!» (engelsk). Linux.com. 
  3. ^ «Deluge Torrent Client Aims to Thwart ISP Traffic Shaping» (engelsk). TorrentFreak. 
  4. ^ «1.1.0_RC/ChangeLog» (engelsk). Arkivert fra originalen 30. april 2011. 
  5. ^ «gTorrent becomes Deluge: Version 0.1.0 Released» (engelsk). 
  6. ^ amc1 (3. januar 2008). «Re: Better encryption» (engelsk). uTorrent.com. «If there's anyone out there willing to help - we (Azureus devs) worked with alus to see what Deluge was doing differently to avoid being throttled... we've made changes as well, but we don't have anyone to test with. So if there's anyone who belongs to one of the affected ISPs, and they're willing to spend a few minutes helping us test our changes, that'd be appreciated 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]