Delirium tremens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Delirium tremens (latin, som kan oversettes med skjelve-galskap/vanvidd) er en type psykose, der symptomene er kroppslige skjelvinger og kramper, samt forstyrrelser av virkelighetsoppfatningen. Tilstanden er egentlig abstinenssymptomer ved bråstopp i et ellers jevnt, langvarig og forhøyet alkoholinntak.

Tilsvarende tilstander kan oppstå også ved langvarig bruk og hurtig nedtrapping av andre sedative stoffer, som Benzodiazepiner.

Foruten kramper som kan bli av livstruende styrke, kan pasienten oppleve å bli invadert av kravlende kryp, eller, som det hevdes populært: «få besøk av rosa elefanter». En del av bevegelsesmønsteret blir da preget av avvergehandlinger.

Tilstanden er velkjent blant medisinsk personell, og lar seg behandle medikamentelt med kjente medikamenter og rimelig bra effekt. Hvis slike ikke er tilgjengelige, er en dose alkohol en måte å stoppe forløpet på.

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.