Decorah Posten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forside fra Decorah Posten tirsdag den 24de October 1911, – Anden Del, med overskriften Tilbage til Livet, Roman af Hugh Conway

Decorah Posten var en norsk-amerikansk ukeavis som ble utgitt i Decorah i Iowa i USA mellom 1874 og 1972. Som formidler av norsk språk og kultur spilte avisen en fremtredende rolle. Avisen hadde, som andre immigrantaviser, en demokratisk tone, og henvendte seg til den vanlige mann og kvinne.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Avisen ble grunnlagt i 1874 i Decorah av en norsk innvandrer fra Skien som hadde lært trykkerifaget i Norge, Brynild Anundsen. Avisen hadde sin største leserkrets blant innvandrere i Midtvesten, men hadde abonnenter blant norsk-amerikanere over hele USA og hadde også flere hundre abonnenter i Norge.

Korrespondenter fra gamlelandet[rediger | rediger kilde]

Avisen hadde også korrespondenter i Norge som med sine innlegg styrket forbindelsen med «Gamlelandet». En av disse var Ivar Kleiven, hvis brev til Decorah Posten er utgitt i bokform. Avisen hadde sin egen tegneserie, noe den var alene om blant innvandreravisene. Tegneserien Han Ola og han Per var tegnet av Peter J. Rosendahl og Ola og Per, to farmere, filosoferte over livets mangfoldigheter, om livet på farmen og om amerikansk politikk hvor de viste seg som demokrater.

Decorah Posten var en viktig norsk-amerikansk publikasjon som bidro til å skape økt forståelse for et større norsk-amerikansk fellesskap.

Opplag[rediger | rediger kilde]

Decorah Posten ble meget populær i det norske immigrantmiljøet, og i 1885 hadde den et opplag på 20 000 og opplagstallet økte. Den gikk over til to utgaver i uken. Omkring 1900 hadde den et opplag på 37 000.

Etter hvert overtok Decorah Posten flere andre norsk-amerikanske aviser. Størst blant disse var Chicago-bladet Skandinaven som den overtok i 1942. Decorah Postens opplag var på sitt høyeste 40 000 eksemplarer, men sank gradvis etter andre verdenskrig. Da avisen gikk inn i 1972, var opplaget sunket til 8 000.

Språk og typografi[rediger | rediger kilde]

Decorah Posten utkom lenge med gotisk skrift, også lenge etter at aviser i Norge hadde gått over til latinske typer. Avisen holdt i stor grad også på språket fra før reformen i 1907, og brukte så sent som i 1959 store forbokstaver i substantiver og substantiviske ord, mange tiår etter at det hadde gått ut av bruk i norsk som brukt i Norge.[2] Avisen fremstod dermed særlig i de siste tiårene som svært arkaisk sett med øynene til norskspråklige i Norge, og som mer typisk for aviser i Norge på 1800-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kleiven, Ivar: Brev til Decorah-posten (1994)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]