Decet Romanum Pontificem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Decet Romanum Pontificem
Pave Leo X

Decet Romanum Pontificem er navnet på den pavelige bulle hvorved pave Leo X ekskommuniserte Martin Luther. Den ble gitt den 3. januar 1521.

Andre buller med samme navn[rediger | rediger kilde]

Det finnes i det minste to andre viktige pavelige buller med navnet Decet Romanum Pontificem: En datert 23. februar 1596 og gitt av pave Klemens VIII, og én datert 12. mars 1622, av pave Gregor XV.

Bullen og dens kontekst[rediger | rediger kilde]

Bullen ble gitt en god stund etter at den seksti dager lange fristen som advarselsbullen Exsurge Domine hadde gitt Martin Luther for å gjøre avbikt. Den fristen utløp den 27. november 1520, etter at eksemplarer av den var blitt festet til kirkedørene til katedralene i Meissen, Merseburg og Brandenburg og etter at den tyske munken selv hadde mottatt originalbullen.

Det Luther gjorde, var å fullførte bruddet på en måte som var synlig for alle. I Wittenberg oppfordret Filip Melanchthon universitetsstudentene til å begi seg til Elsterporten, der de avsang «Requiem aeternam», drikkeviser og «Te Deum laudamus», hvorpå Luther satte fyr på bullen. Samtidig ble også de kirkelige rettsbøker brent.

Bullen Decet Romanum Pontificem fastslo at Luther nå var offisielt å betrakte som en heretiker, og likeså dem som anerkjente hans lære og hjalp ham i hans forehavender.

Paven reserverte til seg selv eneretten til å løse Luther fra bannet. Han oppfordret alle erkebiskoper, biskoper, domkapitler, kanniker og ordensforesatte til å bekjempe den lutherske vranglære og forsvare den katolske tro. Samme dagen bullen ble publisert, ble det sendt apostoliske skriv til erkebiskop Albrecht av Mainz (som var generalinkvisitor for hele Tyskland) og til de pavelige utsendinger Caracciolo og Eck der de ble gitt de nødvendige pavelige fullmakter til å kjempe imot og dømme alle gjenstridige tilhengere av det som senere ble kjent som lutherdommen.

Opphevelse uaktuelt[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av 1900-tallet bad lutheranere involvert i de bilaterale luthersk-katolske økumeniske samtaler om at ekskommunikasjonen av Martin Luther skulle oppheves. Men Vatikanets svar var at det ligger i sakens natur at man kun opphever ekskommunikasjoner så lenge den ekskommuniserte selv er i live.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]