De tre små grisene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

De tre små grisene er et eventyr om griser som bygger husene sine i beskyttelse mot den store stygge ulven. Ulven vil gjerne spise de tre grisene ved å blåse ned huset deres. Eventyret ender med at den største grisen bygger et murhus som ulven ikke klarer å blåse ned. Det er et type 124-eventyr i Aarne–Thompsons klassifikasjon av eventyr.

Eventyret ble først trykt i 1840-årene, men antas å være eldre. Den vanligste versjonen har utgangspunkt i The Nursery Rhymes of England (1886) av James Orchard Halliwell-Phillipps.[1] Herfra gikk eventyret videre til den vanligst kjente formen som presenteres i English Fairy Tales (1890) av Joseph Jacobs; Jacobs oppgir Halliwell-Phillipps som sin kilde.[2]

Walt Disneys «De tre små griser»[rediger | rediger kilde]

Disney brukte eventyret i en kortfilm i Silly Symphony-serien i 1933. Denne vant en Oscar for beste animerte kortfilm. Etter dette har grisene vært faste Disney-figurer, og opptrer blant annet som en bitegneserie i Donald Duck & Co, der de opptrer sammen med Storeulv, Lilleulv og Bamse og familien hans. Storeulv prøver å fange dem ved hjelp av alle merkverdige metoder, mens Lilleulv er venn med dem. Bamse forsvarer grisene og slår ofte Storeulv med en klubbe.

Sangen «Who's Afraid of the Big Bad Wolf» i tegnefilmen fra 1933 er en av Disneys mest velkjente sanger.

Da Gyldendal forlag i 1934 utga Walt Disneys De tre små griser, var det kuriøst nok Johan Borgen som var ansvarlig for den norske oversettelsen. I utgivelsen er oversetteren navngitt som «Mumle-Gåsegg»; dette var et pseudonym som Borgen ofte benyttet, spesielt når han skrev petiter.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ashliman, D. L. «Three Little Pigs and other folktales of Aarne-Thompson-Uther type 124». Folklore and Mythology Electronic Texts. University of Pittsburgh. Besøkt 31. mars 2015. 
  2. ^ Tatar, Maria (2002). The Annotated Classic Fairy Tales. W. W. Norton & Company. s. 206–211. ISBN 978-0-393-05163-6. 
  3. ^ Disney, Walt; Borgen, Johan (1934). Tre små griser. Oslo: Gyldendal.