De små beginerhusene i Mechelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De små beginerhusene i Mechelen (ned.: Het Klein Begijnhof van Mechelen) er det eldste av de to beginerkompleksene i byen Mechelen i den belgiske provinsen Antwerpen. Anlegget ble stiftet i det 13. århundre av beginerne, en legorden for kvinner, inne i byen. Beginerne flyttet snart utenfor bymurene, og forble der frem til det 16. århundre, da de så flyttet inn i Mechelen igjen.

De små beginerhusene ligger sentralt i den gamle delen av Mechelen, nord for Kanunnik De Deckerstraat. I Begijnenstraat lå Mechelens første beginerhus, langs en kanal som idag er fylt igjen og blitt til gaten Melaan. Dette komplekset var det første i Flandern som ble restaurert og oppgradert. I motsetning til de store beginerhusene i Mechelen som er fordelt over et virvar av smågater, ligger dette langs én smal gate bak Katelijnekirken.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kniplebrett

Den første gangen beginerne nevnes i Mechelens historie er i «Chronyke van Mechelen 355-1680» av Remmerus Valerius. I denne krøniken nevnes at et antall beginere bodde i det som nå er kjent som Mechelens små beginerhus i begynnelsen av det 13. århundre. Nærmere bestemt skal dette ha vært i 1207, noe som ikke bekreftes av andre historiske kilder. Det eneste som kan fastslås er at de i 1245 var store nok til å få tilkjent presten Hendrik Surs som åndelig hyrde.

Beginernes antall vokste, og dagens små beginerhus ble bygget. Ved siden av boliger ble også et kapell viet til Maria Magdalena bygget. I løpet av få år vokste beginernes antall slik at de sendte et brev til biskopen av Kamerrijk der de ba om å få tillatelse til å flytte ut av Mechelen til et mer avsondret sted, under ledelse av deres kapellan. Denne tillatelsen ble gitt 23. juli 1259.

En av de viktigste arbeidsoppgavene i disse beginerhusene var å lage kniplinger, og kniplingene fra Mechelen var viden kjent som Flanderns fineste håndverk. Blant andre oppgaver var pleie av gamle og syke prester og beginere.

Disse små beginerhusene har i dag en egen velforening, «Buurtwerking Klein Begijnhof».