De røde øyenbryns opprør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over opprør, blant annet de røde øyenbryns opprør

De røde øyenbryns opprør (tradisjonell kinesisk: 赤眉之亂, forenklet kinesisk: 赤眉之乱, pinyin: Chìméi Zhī Lùan, fra 18 til 27 e.Kr.) var et bondeopprør ledet av det kinesiske hemmelige selskap «De røde øyenbryn» under Han-dynastiet. Det bar dette navnet fordi det medlemmer farvet øyenbrynene røde, antagelig med vannfast henna.[trenger referanse] I første del av Han-dynastiets tid ble kårene for bøndene stadig verre. Mange av fattigbøndene organiserte seg i dette hemmelige selskapet, og etter at Guleelven to ganger på kort tid hadde utløst ødeleggelser ved å finne nye elveutløp, og stor nød brøt ut, gjorde de opprør.[trenger referanse]

Vidtgående ødeleggelser fulgte. Kamphandlingene fant for det meste sted i det som i dag er provinsene Henan og Shaanxi, men konsekvensene ble følt, eller utnyttet, også i Shandong, Gansu, Hubei og Sichuan. Det sistnevnte området, kalt Shu, var ikke del av opprøret, men så sitt snitt til å løsrive seg fra keisermakten.

Etter at Wang Mang hadde avsatt den sittende keiser, ble bondeopprøret slått ned. En allianse av landeiere og tilhengere av Han-dynastiet klarte å slå ned opprørene, og gjeninnsette Han-regimet i 25 e.Kr.

Litteratur[rediger | rediger kilde]