De moravisk-schlesiske Beskidene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De moravisk-schlesiske Beskidene
Smrk (Moravian-Silesian Beskids, CZE) - mountain in early spring.jpg
Nordsiden av Smrkmassivet tidlig på våren.
Geografi
Hører tilVest-Beskidene
LandTsjekkia Tsjekkia
Slovakia Slovakia
Høyeste punkt
NavnLysá hora
Høyde1 323 moh.[1]
Beliggenhet
De moravisk-schlesiske Beskidene
De moravisk-schlesiske Beskidene (brunt).

De moravisk-schlesiske Beskidene (tsjekkisk: Moravskoslezské Beskydy; slovakisk: Moravsko-sliezske Beskydy) er en fjellkjede i Tsjekkia med en mindre del i Slovakia. En mindre østlig del av fjellkjeden er en del av det historiske området Cieszyn Schlesien. De moravisk-schlesiske Beskidene utgjør den største delen av det vernede landskapet Beskydy (tsjekkisk: Chráněná krajinná oblast Beskydy eller CHKO Beskydy).

Om lag 80 prosent av fjellene er dekket med skog, hovedsakelig gran, som i deler av området er kraftig ødelagt av utslipp fra industriområdene i byen Ostrava. Området er et populært feriested både om vinteren (Bílá, Pustevny) og om sommeren, med sentre i landsbyene ved foten av fjellene (Frýdlant nad Ostravicí, Frenštát pod Radhoštěm og Rožnov pod Radhoštěm).

De moravisk-schlesiske Beskidene er en del av Vest-Karpatene, og består hovedsakelig av flysj med bratte skråninger, særlig i nord. Fjellkjedens høyeste punkt er Lysá hora med en høyde på 1 323 meter over havet, og blir regnet for å være den mest regnfylte stedet i Tsjekkia med en gjennomsnittlig nedbørsmengde på rundt 1 500 mm i året. Radhošť er også et kjent fjell i fjellkjeden.

Fjellkjeden er adskilt fra De schlesiske Beskidene i nord av Jablunkovpasset, og fra Vsetínské vrchy i sør av elven Rožnovská Bečva.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Moravskoslezské Beskydy». www.tisicovky.cz. Besøkt 27. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]