Hopp til innhold

De illyriske provinser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Italia, hvor de ulike provinser, deriblant De illyriske er angitt.

De illyriske provinser (fransk: Provinces illyriennes) ble etablert etter freden i Schönbrunn 1809 og utgjorde en fransk provins ved Adriaterhavet. Navnet kom av det antikke Illyricum, som var en provins i Romerriket.

Napoleon I slo sammen de landområdene han erobret av Keiserriket Østerrike, samt fra Venezia og Ragusa og la dem direkte under Frankrike som en provins. Områdene inkluderte Istria, Dalmatia, Kroatia sørvest for elven Sava, byen Trieste, Krain (det vestre Slovenia), områdene rundt byene Gorizia og Gradisca, øvre Kärnten, samt byen Dubrovnik og dennes territorier rundt Kotorbukten.

Ljubljana (tysk: Laibach) ble hovedstad og i 1811 beregnet man at provinsen hadde 1504258 innbyggere.

I 1813 erklærte Østerrike krig mot Frankrike igjen og erobret disse provinsene, med unntak av Kotorbukten, som hadde blitt erobret av Montenegro samme år. Som en følge av de østerrikske erobringene ble det ved Wienkongressen i 1815 besluttet at provinsene fra 1816 av skulle overgis av Frankrike til Østerrike. Østerrike dannet deretter kongeriket Illyria i Slovenia.

Kroatia[rediger | rediger kilde]

Disse historiske hendelsene danner grunnlag for at dagens Kroatia har denne tynne landstripen, hvor nesten hele den østlige kysten av Adriaterhavet inngår.