Hopp til innhold

De gule vestene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den folkelige opprørsbevegelsen «De gule vestene» (les "Gilets jaunes")begynte protestaksjonene i Frankrike 17. november 2018, som denne blokaden av La Nationale 19, en del av Europavei 54, ved Vaugine-rundkjøringa i Vesoul.

«De gule vestene» eller «Gule vester-bevegelsen», etter fransk les "Gilets jaunes" eller Mouvement des gilets jaunes (uttales muvmɑ̃ de ʒilɛ ʒon), er en opprinnelig fransk, populistisk protestbevegelsegrasrotnivå som kjemper for økonomisk rettferdighet. Bevegelsen begynte som en underskriftskampanje på nettstedet Change.org i mai 2018.[trenger referanse] 17. november samme år ble det via facebook mobilisert veiblokader over hele Frankrike som en protestaksjon mot dyrere drivstoff og høyere levekostnader i landet. Aksjonene utvikla seg til et landsomfattende politisk opprør mot president Emmanuel Macron og reformpolitikken han innførte etter valget i 2017.[1] Tilhengerne av bevegelsen har demonstrert i Paris og i andre franske byer hver lørdag siden starten,[1] blant annet med krav om at de rike skal betale mer skatt. Det viktigste kravet er RIC (Référendum d’Initiative Citoyenne - avstemning på initiativ fra statsborgerne), som er å betrakte som direkte demokrati.

Bevegelsen har navn etter de gule refleksvestene demonstrantene bærer. Protestene har også spredt seg til Belgia og Nederland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]