Bildet av Dorian Gray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bildet av Dorian Gray
orig. The Picture of Dorian Gray
Lippincott doriangray.jpg
Forfatter(e)Oscar Wilde
SpråkEngelsk
SjangerRoman; Psykologisk
Utgitt1891
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Kagge Forlag
Oversetter(e)Ragnar Kvam (1959)
Kari og Kjell Risvik (2004)
Sider231

Bildet av Dorian Gray (engelsk The Picture of Dorian Gray) er en roman av den engelske, irskfødte forfatteren Oscar Wilde, første gang publisert et magasin i 1890 og gitt ut i bokform i 1891. Det er Wildes eneste roman.

I forordet til førsteutgaven skriver forfatteren at «Det finnes ikke noe slikt som en moralsk eller umoralsk bok. Bøker er godt skrevet, eller dårlig skrevet. Det er alt.» Dette regnes som Wildes svar til en mengde kritikeres tolkning av boken, som i sin tid fikk kraftig kritikk for å være umoralsk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken er en roman om besettelse og skildrer en vakker, ung mann hvis utskeielser setter merker på det portrettet som er blitt malt av ham, mens han selv forblir like inntagende, ung og vakker. Etter hvert blir hans liv mer og mer en dobbelttilværelse. Maleriets forfall kan på mange måter regnes som et symbolsk tegn for en type menneskers liv, og ønsker. Særlig er «Lord Henry»s rollefigur interessant, om personer som eksperimenterer med andres liv. Det er blitt hevdet at boken er et kunstnerportrett og samtidig forfatterens skjulte selvbiografi.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Romanen tolkes ofte som en kritikk mot menneskets evige jakt på skjønnhet og "evig" ungdom, spesielt rettet mot dandykulturen som hadde sin renessanse i Viktoriatidens Storbritannia. Romanen er like aktuell i dag som da den kom ut i 1890, spesielt rettet mot dem som tar plastisk kirurgiske operasjoner og slanker seg, som kan regnes som dagens dandyer. Romanen beskriver godt hvordan personer som er opptatt av skjønnhet og "evig" ungdom ser på seg selv, de rundt seg og problemene som oppstår når deres bilde blir knust.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er romanen første gang utgitt i 1923Samlaget i Johs. A. Dales nynorske oversettelse med tittelen Dorian Gray. Den første fullstendige utgaven kom i 1932Nasjonalforlaget med tittelen Portrettet av Dorian Gray, oversatt av Martin Gran. Siden den gang er romanen blitt oversatt flere ganger med tittelen Bildet av Dorian Gray. De mest kjente er Ragnar Kvams oversettelse fra 1959 og Kari og Kjell Risviks oversettelse fra 2004.

Illustrerte utgaver[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]