De fem siviliserte stammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fem siviliserte stammer. Portrettene er tegnet eller malt mellom 1775 og 1850.

De fem sivilisere stammer er en betegnelse som de hvite amerikanere brukte om fem av urfolksgruppene i det sydøstlige USA. Betegnelsen innebar at disse stammene hadde, eller fikk en levemåte som minnet mye om den, de hvite selv hadde, og dermed var «siviliserte». Blant annet hadde de slaver, og de ble typisk styrt av en velståene overklasse.

De fem stammer var cherokeserne, chickasawerne, choctawerne, creekerne og seminolerne. Andre stammer som ikke falt inn under denne betegnelsen betraktet disse som rasistiske, da de antydet at de andre stammene var ville og usiviliserete. De brukte i stedet betegnelsen «De fem stammer».

I 1830-årene ble de fem siviliserete stammer sammen med en rekke andre stammer fra det østlige USA flyttet fra sine opprinnelige hjemland til Indianerterritoriet i det nåværende Oklahoma. Denne flyttingen hadde basis i den såkalte Indian Removal Act, som president Andrew Jackson hadde fått gennemført i 1830. Den mest kjende av disse stammeflytninger var den såkalte "Tårenes vei" – flyttingen av cherokeserstammen i 1838 og 1839. Flyttingen ble beordret av president Martin van Buren mot en avgjørelse i USA høyesterett.

Under Den amerikanske borgerkrigen var de fem stammer splittet over spørsmålet om hvilken side de skulle støtte. Choctawerne og chickasawerne kjempet på sydstatenes side, mens de tre andre stammer var internt splittet i spørsmålet. Spesielt ille var det hos cherokeserne, som dels hadde soldater på begge sider i krigen, men som også kom til å utkjempe en intern borgerkrig om spørsmålet – for øvrig en borgerkrig som kom i forlengelse av en annen borgerkrig som var oppstått i forbindelse med flytningen til indianerterritoriet, og som hadde vart fra 1839 til 1846.

Efter at stammerne var blitt flyttet til indianerterritoriet, lovet USAs regjering dem at de tildelte landområder skulle holdes fri for hvite nybyggere; dette løftet ble ikke overholdt, og i 1893 ble cherokesernes landområde åpnet for hvite i det såkalte Cherokee Strip Land Run. I 1907 ble indianerterritoriet nedlagt, og på tross av løfter ble området gjort til en integrert del av den nyopprettede staten Oklahoma.