De Wallen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Red-light district i Amsterdam

De Wallen, mest kjent som The Red Light District, er det største og mest kjente av red-light districtene i Amsterdam i Nederland, og er også en stor turistattraksjon. Det ligger i hjertet av den eldste delen av Amsterdam, omringet av flere kanaler, høye hus samt en labyrint av gater, noe som kan føre til at det er vanskelig å orientere seg. Området er dekket av nærmere 300 ett-romsleiligheter, som hovedsakelig ligger i sidegater og alléer, der kvinner tilbyr seksuelle tjenester (prostitusjon), fra vinduer, vanligvis opplyst med rødt lys. Stedet har også en rekke barer, pornobutikker, stripteaseklubber, sex-museer, cannabismuseer, og en rekke kaffebarer som selger marihuana, såkalte coffeeshops. The Red light district i Amsterdam kan for enkelte høres makabert ut, men området regnes ikke som farlig.

Beliggenhet, historie, navn[rediger | rediger kilde]

Det totale arealet er ca. 6500 kvm, avgrensa av Niezel i nord, sjøen Nieuwmarkt i øst, Sint Jansstraat i sør og Warmoesstraat i vest. Prostitusjon foregår innenfor dette området i følgende gater: Barndesteeg, Bethlehemsteeg, Bloedstraat, Boomsteeg (nå lukket), Dollebegijnensteeg, Enge Kerksteeg, Goldbergersteeg, Gordijnensteeg, Molensteeg, Monnikenstraat, Oudekerksplein, Oudekennissteeg, Oudezijds Achterburgwal, Oudezijds Voorburgwal, Sint Annendwarsstraat, Sint Annenstraat, Stoofsteeg og Trompettersteeg.

Red light district i Amsterdam har eksistert siden det 14. århundre og har tidligere inneholdt mange destillerier, hovedsakelig catering til sjømenn. Navnet De Wallen (vegg på Hollandsk) refererer til kanalene som en gang var en del av byens forsvar.

Fakta[rediger | rediger kilde]

Statuen Belle ved kirken Oude Kerk. Inskripsjon sier "Respekter sexarbeidere over hele verden."

Prostitusjon er lovlig i Nederland. Men bare EU-borgere kan arbeide lovlig innen sex-industrien, ettersom ingen jobber med tillatelse.

Helse-og sosiale tjenester er lett tilgjengelig, med det er ikke nødvendig for å sexarbeidere gjennomføre regelmessige helsekontroller. I en studie utført før 2006 ble det funnet at om lag 7 prosent av alle nederlandske prostituerte (inkludert gateprostituerte) har hiv / aids. Bordelleiere krever ofte helse-sertifikater.[1]

Kvinnene i De Wallen er selvstendig næringsdrivende og leier ut rommene fra private eiere for ca. 800 – 1200 NOK per 8-timers skift, som inkluderer sikkerhetsvakt. Kondomer er generelt brukt til samleie, men ikke alltid ved oralsex. Tjue minutter med sex koster vanligvis rundt 500 – 800 NOK. Det er kvinner i de fleste nasjonaliteter som tilbyr tjenester.

For å motvirke negativitet har Mariska Majoor, grunnlegger av Prostitusjon Information Center, organisert 2 "åpne dager" i februar 2006 og mars 2007, slik at besøkende fikk god tilgang til vinduene i bordellene for å se arbeidsforholdene.[2] Majoor var også medvirkende i å ha verdens første monument til sexarbeidere installert i The Red Light District i Amsterdam. Statuen ble avduket på åpen dag mars 2007, som viser en kvinne som står i en døråpning.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amsterdam Red Light District turns spotlight on its practice Arkivert 24. september 2011 hos Wayback Machine., Seattle Times, 23 February 2006
  2. ^ Red Light District holds 2nd annual Open Day, DutchAmsterdam.nl. Accessed 21 September 2007.
  3. ^ Statue in honor of prostitutes unveiled, DutchAmsterdam.nl. Accessed 21 September 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]