Datauthenting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Innen databasehåndteringssystem kan datauthenting vise til å hente ut data fra for eksempel en objektorientert database (ODBMS). I slike tilfeller er dataene representerte på en strukturert måte, og det er ingen tvetydighet i dataene.

For å hente ut de ønskede dataene angir brukeren en spørring med en mengde kriterier. Deretter velger databasehåndteringssystemet de forespurte dataene fra databasen. De hentede dataene kan for eksempel lagres i en fil eller vises på en skjerm.

Et spørrespråk som for eksempel Structured Query Language (SQL) kan brukes til å lage spørringene. SQL-språket er standardisert av American National Standards Institute (ANSI) og spesielt utviklet for å skrive databasespørringer. Ulike databasehåndteringssystemer kan ha egne språk, for eksempel en egen variant av ANSI-SQL med små variasjoner kalt SQL-dialekter. De fleste databasespråkene er relasjonelle.[klargjør]

Spørringer brukes ofte for å hente ut data til rapportering. Noen databasehåndteringssystemer har innebygd rapportgenerator, i andre tilfeller brukes selvstendige generatorer som kobles på databasen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]