Daniel A. Buli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel A. Buli
Født26. mars 1820Rediger på Wikidata
Begervannet, Herefoss, Aust-Agder
Død31. august 1900Rediger på Wikidata (80 år)
Engesland, Birkenes
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Daniel Aanundson Buli (født 26. mars 1820 på en liten øy i innsjøen Begervannet i Herefoss i Aust-Agder, død 31. august 1900Engesland i Birkenes) var en norsk salmedikter.

Daniel Aanundson Buli skrev trolig over 470 salmetekster, et antall som overgår de kjente nordiske salmedikterne Kingo, Brorson, Dass og Landstad.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var oppvokst på distriktets minste husmannsplass, og sønn av rydningsmann og tømmerfløter Aanund Danielsen Øya og hustru Malli Osmundsdatter Rodalen fra Landvik.

Han startet som gjeter for bøndene i området bare 12 år gammel. På skolen viste han tidlig stort talent, og bare 17 år gammel ble han omgangsskolelærer, etterhvert også vaksinatør og herredregnskapsholder. Sommeren 1843 giftet han seg med «pige» Jensine Kleppekjær fra Fjære. Sammen fikk de sju barn. I 1846 flyttet familien til Vestøl i Vegusdal, og i 1856 til avsidesliggende Buli på østsiden av den vakre innsjøen Ogge i nåværende Birkenes kommune. Han jobbet som sagbruksbestyrer på Landekil og tømmermerker langs hele Tovdalvassdraget.

Aandeligt Sangkor[rediger | rediger kilde]

Bare i underkant av 70 av Bulis salmetekster er kjent i dag, de fleste gjennom boken Aandeligt Sangkor som han i 1895 fikk trykket i et begrenset opplag på Christiansand Aktiebogtrykkeri. Sin første kjente salme Ledsag oss Herre skrev han 25 år gammel. Den har et sterkt sosialt engasjement, trolig påvirket av at hans morfar Osmund Rodalen satt i fangenskap på Akershus festning, etter å ha vært en av frihetskjemperen og bondehøvdingen Kristian Lofthus' nærmeste støttespillere i kampen mot embetsmennenenes utbytting av fattigfolk. Bulis salmetekster er blitt omtalt som "rett fra sultens alter".

Daniel A. Buli døde 31. august 1900, og ligger gravlagt på det gamle gravstedet Haugvadbakken på Engesland i Birkenes.

Plate[rediger | rediger kilde]

I 2001 ble 10 av Bulis tekster for første gang utgitt på den kritikerroste platen Himmelske Balsam og sødeste Drue, (Via Music) med vokalisten Åsne Valland Nordli, med musikerne Nils Økland, Sigbjørn Apeland og Torbjørn Økland, lydmann Audun Strype og produsent Sigbjørn Tveite. Utgivelsen inngår i Norsk kulturråds "Klassiker-serie".