Dan Dare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dan Dare, Pilot of the Future er en britisk science fiction tegneserie som ble skapt av Frank Hampson. Den første delen av serien kom 14. april 1950 i det første nummeret av tegneseriebladet Eagle. Serien er en fremtidsroman som starter i 1996, nær femti år inn i fremtiden (i 1950).

Dan Dare ble den mest populære fiktive helten i britisk historie, og bidro til at bladet Eagle solgte 750 000 utgaver i uken. Tilleggsprodukter som figurer og plakater gjorde Dan Dare til en god butikk. Dan Dare ble så populær at han fikk sitt eget radioprogram på Radio Luxembourg. Tegneserien ble oversatt til en rekke språk, og utkom med egne utgaver i blant annet Frankrike, Nederland, Kroatia, Australia, og etter hvert også i Norge.

Dan Dare[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen i tegneserien er den fiktive piloten Daniel MacGregor Dare. Han er i historien født i 1967 i Manchester, England. Hans hobbyer er cricket, fekting, riding, maling og modellbygging. Historiene om Dan Dare ble også kalt The adventures of Colonel Daniel MacGregor Dare of the Interplanet Spacefleet (Eventyrene til oberst Daniel MacGregor Dare av den interplanetariske romflåten).

Dare er den øverste lederen i romflåten, og innehaver av FN-orden som han fikk etter den første bemannede flygningen til Venus i 1996. Herfra starter historiene om Dan Dare, og Hampson gjorde et poeng av stor nøyaktighet i blant annet tidslinjer og progresjon i historiene.

Dan Dare i Norge[rediger | rediger kilde]

I 1955 kom den norske versjonen av bladet Eagle under navnet Hauk. Den var lagt opp som en kopi av den britiske utgaven. Dan Dare fikk på norsk navnet Dan Djerv, og det var historiene om Dan Djerv som i farger prydet fremsiden av det norske bladet. Utgiver av bladet var Se-bladene i Stavanger. Bladet Hauk kom ut 62 utgaver fordelt på fire nummer i 1955, 30 i 1956 og 28 utgivelser i 1957.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]