DS «Tryg»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

DS «Tryg» er en dampbåt bygget i 1904 ved Brevigs verft i Fredrikshald.

Båten har hjemmehavn i Tistedal i Østfold og trafikkerer Haldenkanalen i sommersesongen. Båten har vært i privat eie siden 1979.

Historie[rediger | rediger kilde]

DS «Tryg» er en liten dampbåt som ble anskaffet av ingeniør Chr. Skolleborg (1856–1925) på Tangen gård i Tistedal. Tegningen av «Tryg» er datert 15. august 1903 og er signert av Chr. Skolleborg. Båten ble bygget av Brevigs verft i Halden. Den 23. mai 1904 gikk «Tryg» fra Tangen Brygge til Storøya i Femsjøen. Eiendommen Storøya kjøpte Chr. Skolleborg i 1898 og «Tryg» ble stadig benyttet mellom Tangen brygge og Storøya. Båten lå vanligvis ved Tangen brygge, eller Turistbrygga som brygga ble kalt. Tryg ble først og fremst benyttet som lystbåt i Femsjøen, men den ble også benyttet som slepebåt oppover kanalen. Den er blitt sluset gjennom alle slusestedene.

Båten målte l= 35 fot, b= 8 fot og dypgående 2 ¾ fot etter tegningen. Dampmaskinen var en enkel høytrykkmaskin med vertikal kjele. I 1914 ble det montert en Penta motor istedenfor dampaskinen, men allerede i 1919 var den gamle dampmaskinen montert ombord igjen.

«Tryg» ble i 1920-årene overtatt av Sverre Skolleborg (1892–1953), sønn av Chr. Skolleborg. Han overtok også Storøya og brukte Tryg vesentlig i Femsjøen. Sverre Skolleborg monterte senere inn den gamle Penta-motoren, og den var fortsatt drivmotor da Saugbrugsforeningen kjøpte «Tryg» i 1943. Penta-motoren hadde 2 sylindere og det var parafindrift.

I mai 1944 ble «Tryg» slept av DS «Engebret Soot» fra Tistedal til vestre Otteid. Her ble båten satt på en slede og trukket opp i Otteidkanalen og fraktet over til østre Otteid. Båten ble nå tatt ned til Stora Lee, men ble ikke sjøsatt. Det var nødvendig å skifte 4 dårlige plater i skroget. Motoren ble demontert og sendt til Grasmo hvor den ble benyttet som driftsmotor på Buviken kjerrat. Det ble samtidig søkt etter en dampmaskin av passende størrelse. Dette lykkes i og med at man kom over en dampmaskin i Østen nord for Töcksfors. Dampmaskinen sto lagret på land og hadde tidligere vært montert i en båt med treskrog som pussig nok også het «Trygg». Dampmaskinen skal visstnok ha vært bygget ved Eriksberg i Göteborg.

Dampmaskinen ble bygget om til en dobbel høytrykksmaskin av smed Hans Olsen. Kjele fikk man kjøpt i Karlstad og Hans Olsen monterte hele maskineriet og «Tryg» ble satt i drift i Stora Lee med Hans Olsen som skipper. Båten ble benyttet til sleping av tømmer i Otteidviken. «Tryg» ble benyttet til og med 1955 i Stora Lee. Det ble lagt nytt dekk av jernplater i 1955 og samme år ble det montert nytt styrhus som var laget ved Saugbrugsforeningens verksted i Halden. Båten ble fraktet over til Haldenvassdraget igjen og levert i Femsjøen. Her ble det montert ny motor Penta MD-47 og båten ble tatt i bruk i tømmerreservoaret i Femsjøen i 1956. Her har den siden blitt benyttet til i juni 1978. Skipper i Femsjøen har hele tiden vært Johan Sørlie, f12. november 1913.

Skrevet av Tore Paulsen Ness Halden 22. januar 1979.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Sluseprotokoller, Haldenvassdragets kanalselskap.
  • Dagbok fra Storøen 1899- utlånt av adv. Ole Kluge.
  • Samtaler med Hans Olsen, Sigurd Sydnes, Johan Sørlie og Jan Sydnes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]