Hopp til innhold

DS «President»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «President»
Generell info
Skipstypedampskip
Bygget ved 
FlaggstatDet forente kongerike Storbritannia og Irland
EierBritish and American Steam Navigation Company
Jomfrutur1. august 1840
Tekniske data[a]
Lengde74 meter
Bredde12 meter
Tonnasje2 350
Passasjerer154
a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

DS «President» var et britisk passasjerskip som var det største skipet i verden da hun ble sjøsatt i 1840,[1][2] og det første dampskipet i den transatlantiske ruten som forliste da hun ble borte på sjøen med alle 136 ombord i mars 1841. Hun var den største passasjerskip i verden fra 1840 til 1845.[3] Skipets eier, The British and American Steam Navigation Company kollapset som følge av forliset og forsvinningen. SS «President» var det andre skipet eid av British and American Steam Navigation Company og var kjent for sitt luksuriøse interiør. Interiøre var designet av Macgregor Laird og bygget av Curling and Young i London, hun var utrustet for 154 passasjerer. «President» var over 25% større enn den SS British Queen, det tidligere største skip, og over dobbelt så stor som Cunarderne Britannia Klasse og de tre første av disse ble sjøsatt i 1840. Dette ble oppnådd ved å legge til et tredje dekk til British Queen- båtene. Som følge av dette, «President» ble topptung. Hun var også svak og hadde den langsomste overfart av alle transatlantiske dampbåter på D den tiden. For å unngå søksmål ble det gjort endringer på hennes skovlhjul etter hennes andre tur som ytterligere ble komplisert av hennes svake dampmaskin, spesielt i dårlig vær.

Den 11. mars 1841 forlot «President» New York på vei til Liverpool på sin tredje østgående reise. Hun var overbelastet for å kompensere for hennes rulling i sterk sjø. «President» ble sist sett dagen etter, slitende i en storm. Hennes forsvinning var en stor nyhet i flere måneder og til og med Dronning Victoria fulgte med på historien.

Utvikling og design

[rediger | rediger kilde]

The British and American Steam Navigation Company erkjente fra begynnelsen at hyppige avganger var nødvendig, og at linjen trengte en flåte av dampskip for sin nye transatlantiske rute. Så snart den første av British Queen-båtene ble levert, bestilte selskapet «President». Planen i 1840 at «President» eller British Queen-båt skulle seile hver måned til New York.

Konstruert av Macgregor Lair var «President» 500 GRT større enn British Queen-båtene, den gang de største skip. Hennes overdådige interiør var i skarp kontrast til den sparsomme lugarer og oppholdsrom i Cunard-låten. Selskapet ønsket at passasjerene skulle føle at de var på et luksushotell i stedet for på sjøen. Salongen målt 80 x 34 meter og var i Tudor-gotisk stil. I korridoren akter til de vanlige lugarer var et bildegalleri med ti oljemalerier som skildrer scener om Christopher Columbus. De vanlige lugarer kunne romme 110 passasjerer, og mannskapslugarer for 44 foran på båten . To-køye lugarer var vanlig. Hennes utvendig dekorasjon omfattet en gallionsfigur av George Washington.[4] «President»s tre-skrog var del i vanntette skott. De var imidlertid ikke like robuste som på «Great Western»Great eller det nye Cunard fartøy som nettopp var tatt i bruk. Etter bare to tur/retur reiser måtte hun overhales etter at stormfullt hav hadde svekket hennes skrog. «President» var topptung og rullet sterkt fordi hun ble bygget med et tredje dekk på toppen skroget med nesten samme vannlinje-dimensjoner som British Queen-klassen.

I forhold til sin størrelse var«President» betydelig mindre kraftig enn sine rivaler. Som et resultat hennes 1840-avganger var skuffende. Dette problemet ble forsterket i 1841 da «President»s skovlhjul ble endret med regulerbare skovler. Tester i 1830 vist at regulerbare skovler forbedret hastighet med 25% i rolig sjø og over 50% i grov sjø. British American klarte ikke å sikre rettighetene til å bruke den patenterte konstruksjon og fjernet regulerbare skovler før «President» forlot havnen hennes første tur i 1841 for å unngå rettssak .

Service historikk

[rediger | rediger kilde]
SS President i en storm

Presidents jomfrutur i august 1840 varte 16.5 dager og var i gjennomsnitt bare 8,4 knot (16,5 km/t forhold til «Great Western»s 9,52 knot.[5] «President» forlot Mersey med få passasjerer fordi både «Great Western» og Cunard's DS «Arcadia» seilte uken før. Hennes retur holdt også i gjennomsnitt bare 8,4 knot i forhold til «Grest Western»'s østgående tur på 10,17 knot. «President»'s kaptein ble beskyldt for dårlig ytelse og ble byttet ut. Imidlertid, det ble ikke bedre på neste tur. Da «President» forlot New York var hun bare i stand til å seile 300 km i fire dager, og returnerte til Hudson for å bunkte kull. Ved ankomst til Liverpool ble hennes desember reise kansellert, og hun ble ombygd og kapteinen ble erstattet.

Avgang fra Liverpool i februar, under Kaptein Richard Roberts, tok «President»'s tredje vestover tur til New York 21 dager. Hun seilte tilbake 11. mars 1841 med 136 passasjerer og mannskap sammen med et omfattende cargo manifest. «President» møtte en storm og ble sett på sin andre dag stampene i tung sjø i det farlige området mellom Nantucket Shoals og Georges Bank. Hun ble ikke sett igjen. Blant passasjerene var Rev. George Grimston Cookman, som hadde virket som Kapellan i Senatet, og populær Irsk komisk skuespiller Tyrone Power, som var oldefar til film stjerne av samme navn.[6] Søket varte i flere måneder. Queen Victoria ba om at en spesielt bud måtte sendes henne hvis det var nyheter om skipet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gibbs, Charles Robert Vernon. Passenger Liners of the Western Ocean: A Record of Atlantic Steam and Motor Passenger Vessels from 1838 to the Present Day. John De Graff. 
  2. ^ Roland, Alex; Bolster, W. Jeffrey; Keyssar, Alexander. The way of the ship: America's maritime history reenvisioned, 1600-2000. John Wiley and Sons. ISBN 9780470136003. Besøkt 27. desember 2009. 
  3. ^ (PDF) https://web.archive.org/web/20110606042032/http://www.hull.ac.uk/mhsc/FarHorizons/Documents/Cookman.pdf. Arkivert fra originalen (PDF) 6. juni 2011. 
  4. ^ Fox, Stephen. Transatlantic: Samuel Cunard, Isambard Brunel and the Great Atlantic Steamships. Harper Collins. ISBN 0-06-095549-X. 
  5. ^ Kludas, Arnold. Record breakers of the North Atlantic, Blue Riband Liners 1838-1953. London: Chatham. ISBN 1-57488-458-1. 
  6. ^ http://www.cnrs-scrn.org/northern_mariner/vol15/tnm_15_3_53-71.pdf Northern Mariner Volume 15 (2005) pg 65 (Canadian Nauatical Research Society)