DS «Prøven»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

DS «Prøven» var en dampbåt som trafikkerte Nordre Kornsjø og Midtre Kornsjø fra 1899 til 1905. Båten gikk mellom svenske Mölnerud og norske Kornsjø.

Prøven I[rediger | rediger kilde]

Åpningen av jernbaneforbindelsen til Dalslandsbanen i 1879, mellom Halden i Norge og Mellerud i Sverige, førte til endel godstrafikk over grensen, men ikke til særlig passasjertrafikk til og fra Kornsjø stasjon, fordi bosetningen i dette grenseområdet var for spredt.

Den lokale grensehandelen ved Kornsjø hadde imidlertid økt kraftig, og også fordi man ønsket å øke mulighetene for passasjertrafikk med jernbanen, hadde man noen år ønsket en rutebåt mellom bosetningene langs Kornsjøene. Et egnet skip skulle gå i rutefart med post, smågods og passasjerer, og slik bringe passasjerer til og fra Kornsjø stasjonsby. For å kunne trafikkere også den midtre Kornsjøen, var den 120 meter lange Nordnäskanalen håndspadd og ferdigstilt i 1898, nær Tullholmen i sydenden av sjøen. Etter dette kunne skipsruten gå helt til Mölnerud sør i Midtre Kornsjø. Elva sørøver til Søndre Kornsjø ble ikke vurdert som egnet til slusebygging.

At gamle Kornsjø stasjon brant i 1898 gjorde situasjonen litt brysom. Men stasjonen var allerede på forhånd besluttet utbygget, siden de fleste så for seg øket norsk selvstendighet, grensekontroll og tollsted og dertil hørende arbeidplasser. Slik ville Kornsjø stasjon stadig bli en viktigere stasjon. Den sto gjenoppbygget i år 1900.

Aksjeselskapet Kornsjø Dampskibselskab ble stiftet i 1899, og selskapet valgte å kjøpe inn det 30 fot lange dampskipet «Alma» fra Strömstad samme år. Skipet, en kravellbygget trebåt som hadde plass til 25 passasjerer, hadde gått i rute på Strömsvattnet innenfor Strömstad, og kostet den gang bare 2.000 kroner. Med på kjøpet fikk selskapet en sliten slepebåt som kunne frakte litt større gods, og til nød et par passasjerer. Skipene ble seilt til Halden, og derfra bragt til Kornsjø per jernbane, hvor de raskt kom i rute. Men det hele ble et prøveprosjekt, derav skipsnavnet «Prøven».

Daglige ruter ble fort avskrevet som ulønnsomt, det måtte holde med to til fire ruter i uken. Ideen med å bringe folk til jernbanen ble etterhvert prioritert ned, det var post og gods som gjaldt. Men situasjonen rundt unionsoppløsningen i 1905 skapte en stemning av uvilje mellom grenseboerne. Dette førte til at trafikken på Kornsjøene stoppet helt opp, og aldri kom igang igjen. En tid gikk «Prøven» som slepebåt på sjøene, men forfalt raskt. Dampmaskinen ble tatt ut og solgt til en smie, og «Prøven» var historie i et snaut hundreår.

DS «Prøven» 1999 -[rediger | rediger kilde]

Idag går et nytt dampskip med samme navn på Kornsjøene. Denne dampbåten var nybygget i Sverige, og hadde under navnet «Vikens Drottning» bare gått noen få sesonger på Göta kanal og innsjøen Viken, mellom Vänern og Vättern. Båten ble omdøpt til «Prøven» etter den gamle båten, og satt i drift som turistbåt på Kornsjøene i år 2000. Fartøyet er 8,40 meter langt, og 2,20 meter bredt. Det er rigget slik at det kan passere under jernbanebrua på grensen, og kan derfor ta turer både nordover og sydover i vassdraget.

Fra tiden i Sverige hadde «Vikens Drottning» hatt sertifikat for 12 passasjerer. Etter at fartøyet var satt inn i turistfarten ved Kornsjø satte sjøfartsdirektoratet dette ned til bare 10 passasjerer. Dette førte igjen til at båten ble «for liten» til norsk klassifisering som passasjerbåt; som lystfartøy ble moms- og toll-avgiftskravene for høye, og fartøyet flyttet havn 15 meter over Kornsjø-sundet og førte igjen svensk flagg.

TV-seere som fulgte reality-serien «Farmen» i 2016 (fra Finnsvika ved Kornsjø) vil kjenne DS «Prøven» som båten som tok deltakerne til markedet. Skipet ble igjen involvert i Farmen kjendis, som ble spilt inn samme sted, og vist i 2018.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]