Dåfjorden (Karlsøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dåfjorden (Karlsøy)
LandNorges flagg Norge
Kart
Dåfjorden (Karlsøy)
70°02′00″N 19°21′00″Ø

Dåfjorden er en fjord på nordsida av Ringvassøya i Karlsøy kommune i Troms. Fjorden er 11 kilometer lang. Den har innløp på begge sider av Dåvøya, gjennom Karasundet i vest og Hestholmsundet i øst, og går inn til bygda Dåfjord i fjordbotnen.[1]

Fjorden er kileformet, og er opptil 5 kilometer bred ytterst ved Dåvøya, men blir gradvis smalere lenger inn i fjorden. Innerst i fjordbotnen svinger fjorden mot øst og danner ei rundt én kilometer lang, grunn bukt kalt Kjosen. Det ligger mindre holmer langs begge fjordsidene.

Vestsida av fjorden er en relativt bratt skrent, avbrutt av bukter hvor grendene Vassbotn og Vatnan ligger, samt enkelte spredte gårdsbruk som Sætervik, Steinnes, Myrbukta og Karanes. Landskapet på østsida av fjorden er flatere, med stort sett sammenhengende jordbruksbosetning. Den tetteste bebyggelsen er i bygda Dåfjord, som går et par kilometer ut fra fjordbotnen. Videre ut over langs østsida ligger gårdene Rydningen, Langstrand, Sakariasbukta og Håkaby.

Fylkesvei 303 går ned til fjordbotnen. Herfra går kommunale veistrekninger ut langs begge sider av fjorden, til Steinnes på vestsida av fjorden og til Langstrand på østsida.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dåfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk