Cyril Jenkins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cyril Jenkins
FødtDavid Cyril Jenkins
9. okt. 1889[1]Rediger på Wikidata
Swansea
Dunvant[2]
Død15. mars 1978[3]Rediger på Wikidata (88 år)
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetWales
Det forente kongerike Storbritannia og Irland

Cyril Jenkins (født 9. oktober 1889, død 15. mars 1978) var en walisisk komponist. Jenkins skrev en rekke betydningsfulle verk for brassband.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jenkins kom fra Swansea, nærmere bestemt ble han født i Blaengarw, i Wales.[4] I tenårene flyttet han til Trochee for å virke som organist i Bethania Church. I 1911 vant han to prestisjetunge komponistpriser ved Carmarthen National Eisteddfod. Jenkins tok til å studere musikk ved Royal College of Music med Sir Charles Stanford (som visstnok omtalte Jenkins som one of the lesser lights!). I 1922 flyttet han til Australia for en periode. Han døde våren 1978 i Hove, Sussex – 88 år gammel.

Musikk for brassband[rediger | rediger kilde]

Jenkins er nok mest kjent for å ha komponert den sonatiske overturen Life Divine, pliktnummeret som ble skrevet til The National Brass Band Championships of Great Britain i Krystallpalasset 24. september 1921. I tillegg til dette stykket skrev han iallfall tre andre verk for brassband, som alle har blitt tatt i bruk ved de to største britiske brassbandmesterskapene. Rapsodien Coriolanus ble benyttet som pliktnummer i forbindelse med det nasjonale brassbandmesterskapet i 1920 og hans Victory ved samme mesterskap i 1929, og dertil var Saga of the North pliktnummer ved British Open i 1965. I forbindelse med British Open to år tidligere, i 1963, var for øvrig også Life Divine benyttet som pliktnummer i Belle Vue Gardens, Manchester.[5]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig hadde Jenkins titulert tonediktet Life Divine for A Comedy of Errors.[6] Den tittelen ble imidlertid nærmest refusert av Herbert Whiteley; Whiteley var redaktør av British Bandsman (1906–1930) og hadde lenge jobbet for å få seriøse komponister til å skrive for brassband. Whitley mente tittelen var useriøs og noe upassende overfor de deltakende korpsene i konkurransen – som hadde sitt fulle hyre med å spille det krevende pliktnummeret... Jenkins gikk med på å endre tittelen på verket til det noe mer passende (iallfall etter Whiteleys mening) Life Divine. En god tittel som passer med tonediktets verdighet vil nok mange kunne si!

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.musicweb-international.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dictionary of Welsh Biography[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Dictionary of Welsh Biography, biography.wales, besøkt 9. januar 2019[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Doyen CD 178; "Brass Band Classics – Volume III"; Doyen Recordings Ltd.
  5. ^ 4br contest archives Arkivert 2012-02-29, hos Wayback Machine.
  6. ^ Life Divine

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]