Cwmbran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cwmbran
Cwmbrân
CmwbranTownCentre.JPG
Kjøpesenteret i Cwmbran
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landWales Wales
Hovedområde:Monmouthshire
Bevart grevskap:Gwent
StatusBy (town)
PostnummerNP44
Retningsnummer+44(0)1633
Befolkning60 000 (2004)

Cwmbran
51°39′11″N 3°01′16″V

Cwmbran (walisisk Cwmbrân) er en ny by i Monmouthshire i Wales. Den ble grunnlagt i 1950-årene for å gi nye jobbmuligheter i den sørøstlige delen av Wales, der kullgruvedrift tradisjonelt har vært viktigste næringsvei. Landsbyene Cwmbran, Pontnewydd, Upper Cwmbran, Croesyceiliog, Llantarnam og Llanyravon lå i området byen dekker, og ble innlemmet i den. Befolkningstallet er omkring 60 000 (2004). Cwmbran er administrasjonsby for Monmouthshire.

De vestlige og nordlige delene av byen ligger i bakkete landskap, i ytterkanten av det kullrike området. Noen av åsene i nærheten har en høyde på over 300 m. Elven Lwyd renner gjennom området, og det samme gjør restene av Monmouthshire og Brecon-kanalen. Øst for Cwmbran ligger dalen Usk renner gjennom.

I hjertet av byen ligger et moderne kjøpesenter og en eldgammel gård side om side. Gården, Llantarnam Grange, var engang del av eiendommen til klosteret Llantarnam Abbey. Eiendommen rommer nå et kultursenter

Byen har et internasjonalt stadion, hvor det har blitt holdt flere store idrettsarrangementer. Byens fotballag er Cwmbran Town, og det er to Rugbylag, Cwmbran og Croesyceiliog. Mange av byens rugbytilhengere støtter heller det eldre laget fra Pontypool og laget fra Newport.