Curt Weibull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Curt Weibull
Født19. aug. 1886Rediger på Wikidata
Lund
Død10. nov. 1991Rediger på Wikidata (105 år)
Göteborg
BeskjeftigelseHistoriker Rediger på Wikidata
Utdannet vedLunds universitet
EktefelleMary Weibull
FarMartin Weibull
SøskenCarl Gustaf Weibull
Lauritz Weibull
BarnJörgen Weibull
NasjonalitetSverige
GravlagtNorra kyrkogården, Lund
Medlem avKungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien
Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundet i Lund
Society of Sciences in Lund
Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg
Kungliga Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia
UtmerkelserÆresdoktor ved Aarhus Universitet (1946)[1]
Æresdoktor ved Universitetet i Oslo (1946)
Æresdoktor ved Københavns Universitet (1965)

Curt Hugo Johannes Weibull (født 19. august 1886 i Lund, død 10. november 1991 i Göteborg[2]) var en svensk historiker og professor ved Gøteborgs høgskole og dennes rektor 1936–1946.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, studier[rediger | rediger kilde]

Curt Weibull var sønn av historikeren Martin Weibull og Sophie Winberg og bror av Lauritz Weibull. Han var også far til historikeren Jörgen Weibull samt til Eskil og Christer Weibull.

Weibull studerte i Lund og la i 1915 frem sin avhandling Saxo: kritiska undersökningar i Danmarks historia från Sven Estridsens död till Knut VI.

Virke som historiker[rediger | rediger kilde]

Sammen med broren Lauritz ble han tidlig influert av den kildekritiske skole som var vokst frem i Tyskland under Leopold von Ranke. Sammen kritiserte de skarpt den daværende nasjonalistisk pregede historieskrivningen og mente at kun slikt som var faktisk vitbart skulle ligge til grunn for historieskrivningen.

I perioden 1915 til 1921 fremla han flere svært kritiske arbeider som angrep den svenske historieskrivningen rundt 1000-tallet for tradering, det vil si at den bygde på materiale som var blitt overført i flere ledd og var blitt forvansket over tid. Han mente at historieskrivere som Snorre Sturlasson og Saxo Grammaticus i alt for høy utstrekning hadde benyttet islandsk sagamateriale basert på muntlige kilder, i forhold til bruken av kilder som runeinnskrifter, Vita Anskarii, Adam av Bremens Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum, samt norsk-islandske skaldedikt. En av de hendelser der han viser hen til motsigelser i de forskjellige kildene er beskrivelsen av slaget ved Svolder.[3]

I 1928 forfattet Curt Weibull en artikkel om Drottning Kristinas abdikasjon,[4] og i 1931 en bok om hennes liv, og da Sven Stolpe i 1960 utgav et verk i to bind om den samme skrev han en artikkel med tittelen Om drottning Christinas trosskifte och tronavsägelse[5] som gikk til hardt angrep mot denne. Dette førte til en omfattende polemikk mellom Weibull og Stolpe. I store trekk handlet debatten om Weibulls standpunkt at Kristina var en sterkt religiøs person og at den katolske kirkes kilder om henne er tilforlatelige stilt mot Stolpes standpunkt at hennes abdikasjon ble foranlediget av en sterk inetresse for libertinismen som hun kunne nærme seg som katolkik.[6]

I 1946 ble han utnevnt til æresdoktor ved Aarhus universitet.[7] om ble fil. æresdoktor i Oslo samme år, med. æresdoktor i Göteborg i 1953 og Dr Phil. h.c. i København i 1965. Han var medlem av Vetenskapssocieteten i Lund, Kungl. Humanistiska vetenskapssamfundet i Lund, Kungl. Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia, Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg, Kungl. Gustaf Adolfs Akademien, Norske Vitenskaps-Akademi, Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets Historie.

Weibull mottok Göteborgs stads förtjänsttecken den 3. juni 1949, med følgende motivering:

«År 1927 intog Curt Weibull den lärostol vid Göteborgs högskola, vilken tidigare innehafts av så betydande forskare som Ernst Carlsson, Ludvig Stavenow och Helge Almqvist. Det har varit en heder för vår akademi, att den fått räkna Curt Weibull till sin lärarestab. Under åren 1936—1946 förde han högskolans färger i egenskap av dess rektor och gav därmed ytterligare glans åt institutionen. En av hans grundsatser var att upprätthålla kontakten mellan högskolan och det levande livet ute i staden. För detta vill vi tacka honom. Han har även ägnat livligt intresse åt Göteborgs äldre historia och tidigare stadsbildningar i Götaälvsdalen. Som ordförande i stadsbibliotekets styrelse och som ledamot i ett antal betydelsefulla kulturinstitutioner har Curt Weibull dessutom gjort vår stad stora tjänster. Vid den nya medicinska högskolans tillkomst har han medverkat på ett förtjänstfullt sätt. Göteborg ber att få överlämna sin egen utmärkelse till Eder, Curt Weibull.»[8]

Weibull var aktiv inn i det siste og skrev sin siste artikkel ved 105 års alder, under overskriften Medicinska högskolan och tillkomsten av Göteborgs universitet inngående i Profiler och projekt: Göteborgs universitet hundra år: aktuell humanistisk forskning (1991).

Han ligger begravet på Norra kyrkogården, Lund.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Æresdoktorer proklameret af Aarhus Universitet, www.au.dk, besøkt 10. april 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Sveriges Släktforskarförbund 2010
  3. ^ Källkritik. Stockholm: Liber AB. 2007. s. 60-65. ISBN 978-91-47-05293-6. 
  4. ^ Mal:Tidskriftsref
  5. ^ Mal:Tidskriftsref
  6. ^ Källkritik. Stockholm: Liber AB. 2007. s. 175-197. ISBN 978-91-47-05293-6. 
  7. ^ «Æresdoktorer proklameret af Aarhus Universitet». Aarhus universitet. Besøkt 12. november 2013. 
  8. ^ Anföranden av stadsfullmäktiges ordförande vid utdelning av Göteborgs stads förtjänsttecken 1948–1952.
  9. ^ Nationalencyklopedins nätupplaga, sökord: "Curt Weibull" (2010-02-01)