Krokket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Croquet»)
Spill ved en krokketklubb i Edinburgh. Fargene på kulene antyder at to spill er i gang på samme bane.

Krokket, også skrevet croquet, er et spill hvor man benytter en håndholdt kølle for å slå kuler av plast eller tre gjennom bøyler festet i bakken. En krokketfeide har vanligvis fra to til seks spillere, og disse spiller enten individuelt eller på lag. Spillet praktiseres både som rekreasjon og underholdning for unge og gamle, og som konkurransesport på internasjonalt plan.

Historie[rediger | rediger kilde]

Postkort fra 1909 med fransk tekst og to modeller i studio som spiller krokett som «romantisk» aktivitet.

Spillets egentlige opprinnelse er ukjent, men man kjenner til spill fra 1300-tallet basert på de samme prinsippene som dagens krokket.[1] Dette spillet het Paille-maille (engelsk Pall Mall), og ble spilt med en bøyd kølle, treball og to bøyler. Banen var ofte dekket med knuste skjell, og bøylene kunne være dekorert med blomster. Spillet gikk tilsynelatende litt av mote på 1600- og 1700-tallet, men krokket mer likt det vi spiller i dag ble introdusert i England i 1852 eller 1853, etter å ha vært praktisert i Irland.

Det eldste regelsettet for «moderne» krokket man kjenner til er fra 1856, og er nedtegnet av den engelske leketøysprodusenten Isaac Spratt og publisert av The Stationer's Company i London. Fra England spredte den mer moderne formen av spillet seg til større deler av verden, og man kan i dag finne en rekke nasjonale og lokale varianter basert på de samme prinsippene som de engelske variantene. Krokket var med på det olympiske programmet i sommer-OL-1900 i Paris.

I Norge har sporten fått et oppsving de senere årene, og 11. september 2004 ble Norges Croquetforbund startet under Jeløy Croquet Clubs jubileumsturnering i Melløsparken i Moss.[2] Forbundet er opprettet for å videreutvikle norsk krokket, utstyrsmessig og når det gjelder regler.

Varianter av krokket[rediger | rediger kilde]

Krokket-spill med enkelt utstyr i USA 2009.

I tillegg til den mer utbredte hagekrokketen finnes det en rekke mer regulerte former av spillet. Disse formene spilles gjerne av organiserte lag eller klubber, og det turneres her både på lokalt, nasjonalt og internsjonalt plan.

Norsk krokket[rediger | rediger kilde]

Norges Croquetforbund har utarbeidet et regelsett basert på regler samlet fra noen av de største klubbene i Norge. Reglene varierer likevel noe fra klubb til klubb, men i turneringer er det vertsklubbens eller Norges Croquetforbunds regelsett som er gjeldende.

Golfkrokket[rediger | rediger kilde]

Moderne krokketutstyr

Golfkrokket spilles etter internasjonale regler[3], men er relativt enkelt å lære. Spillet gir likevel gode muligheter for utvikling da både presisjon og strategi er viktige elementer i konkurransesammenheng. Det arrangeres både nasjonale og internasjonale turneringer i golfkrokket, inkludert årlige verdensmesterskap.

Det spilles helst på en jevn, kortklipt, rektangulær gressplen, 32 meter (35 yards) lang og 25,6 meter (28 yards) bred.[4] Banens grenser og midtlinjer bør være tegnet opp med hvit farge. I hvert hjørne skal det være plassert et flagg, 91 cm (1 yard) innenfor de nærmeste sidelinjene.

Assosiasjonskrokket[rediger | rediger kilde]

Assosiasjonskrokket er en avansert form for krokket med større krav til ferdighet, taktikk og dømmekraft enn de andre formene for krokket. Reglene er mer avanserte, og det arrangeres internasjonale turneringer på høyt nivå.

Spillet spilles på samme type bane som golfkrokket.

Enhåndskrokket[rediger | rediger kilde]

Variasjon av krokket som spilles med en hånd. Mest utbredt i Danmark, men praktiseres også av enkelte klubber i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Croquet: The Complete Guide to History, Strategy, Rules and Records" by James Charlton & William Thompson
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. april 2021. Besøkt 24. mars 2010. 
  3. ^ http://www.croquet.org.uk/golf/index.html
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. september 2008. Besøkt 21. februar 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]