Cowboy-Laila

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cowboy-Laila
Født12. februar 1943Rediger på Wikidata (77 år)
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerCountry
InstrumentVokal

Laila Preikschas Nygjerdet (født 12. februar 1943 i Bergen), også kjent som Cowboy-Laila, er en norsk country-artist, bosatt i Løten.

Nygjerdet ble adoptert bort som liten og vokste opp på Ådalsbruk i Løten. Hun platedebuterte i 1980 med albumet Gi en liten blomst. Hun ble kjent over hele landet og har vært mye å se i norske medier fra slutten av 1970-tallet. I tillegg til musikken maler hun, lager ting av tre og hun har også forsøkt seg som romanforfatter. I 2002 åpnet hun egen butikk, Cashville, ved huset sitt. Her selger hun egenproduserte suvenirer og trefigurer til turister og andre besøkende.

Hennes liv er skildret i biografien Cowboy-Laila – med døra på gløtt (1993) av Torbjørn Bakken. Hennes livshistorie er også omtalt i boken Norge – Helt Texas, skrevet av Lill-Ann Chepstow-Lusty. Hennes eget liv gjenspeiles i musikken hennes, hun skriver alle tekster og melodier selv. Hun er også blant de mange som omtales i boken En helt vanlig dag på jobben og vennskapet hennes med kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O. Høiby ble mye omtalt i norske medier.

Nygjerdet mottok i 2002 Bygdesnadderprisen av Nordbygdarevyen, som har omtalt henne i de fleste oppsetningene de hadde hatt i 10 år. Samme året, i desember 2002, kunngjorde Nygjerdet at hun var ferdig med livet som kjendis etter å ha vært i alle medier siden 1979. Hun ville si nei til alle henvendelser fra journalister og følte at ringen var sluttet. I 2004 kom en plateinnspilling og konserter med bandet Cowboy-Laila og Ungkara. Hennes siste utgivelse, Sigøyner Cowboy kom i 2005. Nygjerdet er sjøl av sigøynerslekt og den siste platen hennes handler om hvordan taterne og sigøynerne har blitt tråkket på i mange år.

Hun var gift med Per Jan Nygjerdet som døde i 2002, og hun har en sønn fra et tidligere forhold.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

I tillegg medvirker Cowboy-Laila også på disse utgivelsene:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Promotion-CD, Sigøynercowboy». Rockipedia. 19. mars 2005. Besøkt 31. oktober 2012.  Bilde som viser riktig skrivemåte for "Sigøynercowboy"

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • 1992 Norge – Helt Texas, av Lill-Ann Chepstow-Lusty
  • 1993 Cowboy-Laila – med døra på gløtt, av Torbjørn Bakken
  • 2007 En helt vanlig dag på jobben, av Håvard Melnæs

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]