Costanza d'Avalos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våpenskjoldet til familien d'Avalos
Mona Lisa (La Gioconda)

Costanza d'Avalos (født 1460, død 1541), hertuginne av Francavilla, var en adelskvinne av spansk opprinnelse fra familien d'Avalos. Det har vært spekulert om hun var, som med en rekke andre kvinner, modellen bak Leonardo da Vincis portrett Mona Lisa.

Liv[rediger | rediger kilde]

Costanza var datter av Iñigo I d'Avalos, greve av Monteodorisio, og Antonella d'Aquino, arving av grevskapet Pescara. Hennes far hadde kommet til Italia sammen med Alfonso V av Aragonia i 1442.

Hun ble giftet bort til Federico del Balzo, fyrste av Altamura og hertug av Venosa, sønn av Pietro Del Balzo, og bror av dronningen av kongedømmet Napoli, Isabella del Balzo.[1] Etter at hun ble enke uten barn ga kong Frederick IV av Napoli henne hertugdømmet Francavilla. Hun fulgte deretter sin bror Iñigo II d'Avalos til øya Ischia.

I 1501 forsvarte hun øya mot franskmennene med stor dyktighet og mot. Hennes tjeneste ble belønnet med eierskapet over den sivile og militære styringen av øya til sin familie, som satt med makten fram til 1734 da den militære kommandoen ble overført til Napoli.[2] Hun etablerte sitt hoff på Ischia som hyppig fikk besøk fra mange av samtidens intellektuelle i Napoli.

Adelskvinnen og poeten Vittoria Colonna, kort tid etter at hun giftet seg, tilbrakte tid på Ischia sammen med Constanza. Vittoria ble gift med Francesco Ferrante d'Avalos, en nevø av Constanza.

I 1523 begunstiget Karl V av Det tysk-romerske rike landet som i dag utgjør Pescara til Constanza.[3]

Det har vært gjort forsøk på å knytte Mona Lisas navn til Costanza (foruten også til en del andre kvinner. Hun ble i sin tid referert til som La Gioconda.[4] I 2005 ble det endelig klart at modellen for Mona Lisa faktisk var Lisa del Giocondo.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]