Corona Extra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Corona Extra
Man sleeping on a sidewalk (cropped).jpg
Typeøl
FabrikantGrupo Modelo
Introdusert1925

En 325 ml flaske av Corona Extra (4,5 % alkoholstyrke)
En tom flaske av eksportutgaven av Corona Extra, (4.6 % alkoholstyrke) et av de mest kjente meksikanske produktene internasjonalt

Corona Extra er et meksikansk ølmerke produsert av Grupo Modelo. Produksjonen av Corona startet i 1925 i Mexico by. I dag blir Corona produsert på bokser og glassflasker i varierende størrelser. De vanligste er glassflasker på 325 ml med en alkoholstyrke på 4,5 %. Den lille 250 ml-utgaven av Corona Extra blir kalt for «Coronita». Den større flasken på 940 ml kalles for «Familiar». Nasjonalt produseres det også Corona Extra på 355 ml-flasker.

Corona Extra[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente ølypen i Corona-serien internasjonalt er Corona Extra. Den blir eksportert til over 150 land. Eksportutgaven av Corona Extra kommer i 330 ml glassflasker og inneholder 4,6 % alkohol. Ølet er fremstilt av byggmalt, antioksidanter E300 og stabilisator E405.

Corona Light[rediger | rediger kilde]

Corona Light ble introdusert på slutten av 80-tallet og var det første «light»-øl av typen lager som ble produsert av Grupo Modelo. Corona Light er et lavkaloriøl og består av omtrent 30 % mindre kalorier enn Corona Extra.

6-pakning med Corona
En trailer som frakter øl

Drikkemåte[rediger | rediger kilde]

Corona drikkes ofte «gjennom» en båt lime eller sitron. Dette gjorde de tidlig i Mexico, for å hindre at fluer skulle komme ned i flasken. Dette har blitt en viktig del av Corona, grunnet den friske smaken.

Gluten[rediger | rediger kilde]

Corona er et øl som kan drikkes av mange som har sykdommen Cøliaki (glutenintoleranse). Ølet brygges på malt fra bygg, men siden innholdet av gluten er lavere enn 20ppm vil det hos mange ikke gi en allergisk reaksjon.[1] Corona er derfor blant sortene som foreslåes av NCF (Norsk cøliakiforening) for de som ikke har en sterk reaksjon på gluten.[2] Imidlertid kan den individuelle reaksjonen på gluteninnholdet i ølet variere.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sverigesbryggerier – Gluteninnehåll i de öl som analyserats vid Livsmedelsverket Arkivert 21. januar 2013 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Glutenfritt øl». Norsk cøliakiforening. 7. juli 2010. Besøkt 4. mai 2011. [død lenke]
  3. ^ Sigrid Strætkvern (8. juni 2010). «Øl og gluten». Bryggeri- og drikkevareforeningen. Besøkt 21. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]