Corona (øl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En 32,5 cl flaske av Corona Extra (4,5 % alkoholstyrke)
En tom flaske av eksportutgaven av Corona Extra, (4.6 % alkoholstyrke) et av de mest kjente meksikanske produktene internasjonalt

Corona er et meksikansk ølmerke produsert av Grupo Modelo. Produksjonen av Corona startet i 1925 i Mexico by. I dag blir Corona produsert på bokser og glassflasker i varierende størrelser. De vanligste er glassflasker på 32,5 cl med en alkoholstyrke på 4,5 %. Den lille 25 cl.-utgaven av Corona blir kalt for Coronita. Den større flasken på 94 cl. kalles for Familiar. Nasjonalt produseres det også Corona Extra på 35,5 cl.-flasker.

Corona Extra[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente ølypen i Corona-serien internasjonalt er Corona Extra. Den blir eksportert til over 150 land. Eksportutgaven av Corona Extra kommer i 33 cl. glassflasker og inneholder 4,6 % alkohol. Ølet er fremstilt av byggmalt, antioksidanter E300 og stabilisator E405.

Corona Light[rediger | rediger kilde]

Corona Light ble introdusert på slutten av 80-tallet og var det første «light»-øl av typen lager som ble produsert av Grupo Modelo. Corona Light er et lavkaloriøl og består av omtrent 30 % mindre kalorier enn Corona Extra.

6-pakning med Corona
En trailer som frakter øl

Drikkemåte[rediger | rediger kilde]

Corona drikkes ofte «gjennom» en båt lime eller sitron. Dette gjorde de tidlig i Mexico, for å hindre at fluer skulle komme ned i flasken. Dette har blitt en viktig del av Corona, grunnet den friske smaken.

Gluten[rediger | rediger kilde]

Corona er et øl som kan drikkes av mange som har sykdommen Cøliaki (glutenintoleranse). Ølet brygges på malt fra bygg, men siden det innholdet av gluten er lavere enn 20ppm vil det hos mange ikke gi en allergisk reaksjon. [1] Corona er derfor blant sortene som foreslåes av NCF (Norsk cøliakiforening) for de som ikke har en sterk reaksjon på gluten.[2] Imidlertid kan den individuelle reaksjonen på gluteninnholdet i ølet variere.[3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sverigesbryggerier – Gluteninnehåll i de öl som analyserats vid Livsmedelsverket
  2. ^ «Glutenfritt øl». Norsk cøliakiforening. 7. juli 2010. Besøkt 4. mai 2011. 
  3. ^ Sigrid Strætkvern (8. juni 2010). «Øl og gluten». Bryggeri- og drikkevareforeningen. Besøkt 21. juni 2012.