Hopp til innhold

Cornelius Kipng'eno arap Korir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cornelius Kipng'eno arap Korir
Født6. juli 1950Rediger på Wikidata
Død30. okt. 2017Rediger på Wikidata (67 år)
Eldoret
BeskjeftigelseKatolsk prest (1982–), katolsk biskop (1990–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1990–) Rediger på Wikidata

Cornelius Kipng'eno arap Korir (født 6. juli 1950 i Segutiet i Kenya Colony, død 30. oktober 2017 i Eldoret i Uasin Gishu County i Kenya[1]) var en kenyansk geistlig og katolsk biskop av Eldoret.

Korir tok gjentatte ganger tatt til orde for respekt for menneskerettighetene, spesielt i Kenya Rift Valley, Kerio Valley og under urolighetene i Kenya i 2007/2008. Han var også opptatt av å fremme utdanning og helsetjenester i ditt bispedømme.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Cornelius Kipng'eno arap Korir mottok ordinasjonssakramentet 6. november 1982. Etter pastoralt arbeid i Molo, Kituro og Nakuru var han direktør for bispedømmekontoret for kallsspastoral omsorg, og generalvikar.[1]

Biskop av Eldoret[rediger | rediger kilde]

Den 2. april 1990 ble han utnevnt til biskop av Eldoret av pave Johannes Paul II. Han ble ordinert til biskop den 2. juni 1990 av kardinal Jozef Tomko, prefekt for Kongregasjonen for folkenes evangelisering, og medkonsekratorene kardinal Maurice Michael Otunga, erkebiskop av Nairobi, og hans forgjenger i Eldoret John Njenga, som var blitt erkebiskop av Mombasa. I 1998 var han involvert i grunnleggelsen av bispedømmet Kitale, som bispedømmet Eldoret avstod territorier til.

Biskop Korir ble mest kjent for å ha meklet mellom Marakwet og Pokot som støtte sammen ved Kapsait. Han klarte å bygge en kirke der som et symbol på enhet. I 1997 og 2007/08 gikk han i forbønn for å formidle fred mellom flere samfunn som barket sammen på grunn av spørsmål knyttettil politiske valg. Han antas å ha huset mer enn 10.000 familier berørt av volden som brøt ut etter valget i desember 2007 og varte til februar 2008. For å bidra til fred og forsoning skrev Korir en bok med tittelen Amani Mashinani der han beskrev hvordan han hadde gått frem og klart å forsone lokalsamfunn.

Han har vunnet ppiser for sin innssats for å gjenopprette freden i Turkana, Marakwet og Pokot. Han mottok først en fornem medalje, Moran of the Burning Spear, som ble tildelt av president Mwai Kibaki. I 2009 mottok han ææMilele Lifetime Awardææ som ble tildelt av National Commission of Human Rights.

Han startet en radiostasjon ved katedralen i Eldoret og kalte den Upendo FM () kjærlighet) i 2013.

Han døde i sitt hus den 30. oktober 2017. Han var blitt sent diagnostisert med høyt blodnivå. trykk og diabetes, som han måtte ha hatt i lang tid.

Han ble gravlagt katedralen som den første biskop i regionen som døde i tjeneste.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Kiptanui Cherono: „Bishop Korir of Eldoret Diocese of Eldoret is dead“[død lenke],kenyanewsagency.go.ke 30. oktober 2017
  2. ^ arap, lest 6. juni 2024