Cornelis de Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cornelis de Man
Cornelis de man.jpeg
Født1. juli 1621[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
DelftRediger på Wikidata
Død1. sep. 1706Rediger på Wikidata (85 år)
DelftRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NederlandRediger på Wikidata

Nederlandsk trankokeri på Svalbard på 1600-tallet, olje på lerret av Cornelis de Man

Cornelis de Man (født 1. juli 1621, død 1. september 1706) var en nederlandsk maler, kjent blant annet for en av de første maleriene med Spitsbergen som motiv.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cornelis var født og vokste opp i Delft i Nederland, ble medlem av Sint-Lucasgildet i 1642 og reiste tidlig ut. Han tilbrakte et år i Paris hvor han livnærte seg som maler. Han ble vel mottatt og reiste så videre til Lyon og til Firenze hvor han ble i to år og fikk en rik støttespiller. Den italienske byen han bodde lengst i var imidlertid Roma. På vei tilbake til Delft stoppet han i Venezia og var i alt borte fra sin hjemby i elleve år.

Karrière i Delft[rediger | rediger kilde]

Cornelis de Man ble en suksessfull maler i Delft og malte et prestisjefylt gruppeportrett av anatomilauget i byen. Han malte også et bilde for Noorsche Compagnie i Amsterdam som drev hvalfangst og hvalkokeri på Spitsbergen. Cornelis besøkte aldri Spitsbergen, men malte i sitt studio etter en dansk original, bildet skildret et hvalkokeri i bosetningen Smeerenburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKDartists, «Cornelis de Man», RKD kunstner-ID 52219[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Artists of the World Online, oppført som Cornelis Man, AKL Online kunstner-ID 00149747[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Benezit Dictionary of Artists, oppført som Cornelis Willems de Man, Benezit-ID B00115545, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Biografisch Portaal, oppført som Kornelis de Man, Biografisch Portaal number 68703529, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]